"Novo Sarajevo" umjesto "Goran Čengić" (ni)je volja građana

Vijesti 28. sep 201718:49 > 18:56
N1

Sportska dvorana u sarajevskom naselju Grbavica nosiće ime "Novo Sarajevo". Odlučilo je to opštinsko vijeće, većinom glasova. Odluka je izazvala reakcije onih koji su smatrali da je trebala da nosi ime Goran Čengić.

Na dvorani su jutros osvanuli i grafiti “Goran Čengić”, ali su brzo uklonjeni.

Gorčinu i negodovanje zbog odluke da sportska dvorana nosi naziv “Novo Sarajevo” građani iskazuju na društvenim mrežama. Iz komisije pri opštinskom vijeću poručuju: “Građani su svoje prijedloge mogli iznijeti u javnoj raspravi, koja je provedena od kraja maja do kraja juna.”

“Da sportska dvorana na Grbavici nosi naziv Novo Sarajevo predložilo je 14 mjesnih zajednica, koordinacija boračkih udruženja i Klub vijećnika BPS- Stranka pezionera. Da se dvorana zove Goran Čengić predložile su tri mjesne zajednice kao i Klub vijećnika Demokratske fronte i Naše stranke. Da dvorana nosi naziv Vinko Šamarlić predložili su Sportsko društvo ‘Željezničar’ i odred veterana ‘Bosna’. Da sportska dvorana nosi ime Zamo Dučić ili Grbavica predložila je mjesna zajednica Hrasno brdo”, kazao je Suvad Spahović, predsjednik Komisije pri OV Novo Sarajevo.

Protiv naziva “Novo Sarajevo” glasali su vijećnici iz Demokratske fronte, SDP-a BiH, Građanskog saveza i Naše stranke. Vildana Bešlija iz Kluba vijećnika Naše stranke, ističe kako javna rasprava nije protekla u skladu sa prcedurama.

“Zborovi građana su održani, nažalost, u skromnom nekom obimu, po dva-tri zbora zajedno i to nije u skladu sa procedurama i statutima mjesnih zajednica koje je na snazi u opštini Novo Sarajevo. Vjerovatno je i to kao i nedovoljna informisanost građana na web stranici kao i animiranost da zaista učestvuju u donošenju ovakvih i sličnih odluka rezultat ovoga što danas imamo. Da onda Vijeće donese odluku koja je evidentno, u skladu sa ovim zadnjim dešavanjima u suprotnosti s onim što su željeli građani”.

A želje građana su presudile prilikom glasanja. Tvrde to neki od vijećnika koji su glasali za naziv “Novo Sarajevo”.

Pojašnjavaju, vodili su se voljom građana 14 mjesnih zajednica, uključujući i mjesne zajednice Grbavica I i Grbavica II, gdje se dvorana i nalazi.

“Goran Čengić, Vinko Šamarlić ili možda Zamo Dučić. To je moja lična želja bila. Ali kada je došlo vrijeme za glasanje, kada sam dobio materijal i kad sam vidio da je volja građana 14 mjesnih zajednica, boračkih udruženja da se ona zove ‘Novo Sarajevo’ ja sam postupio po želji građana. I samim tim sam zato glasao i podržao naziv ‘Novo Sarajevo'”, pojasnio je Edin Rovčanin, vijećnik SBB-a u OV Novo Sarajevo.

Nevladina organizacija “Gariwo” posthumno je Gorana Čengića odlikovala za građansku hrabrost. U izjave o volji građana, ne vjeruju.

“Vjerujem da je to bio hir, jedan politički hir i tvrdim da je to bila moralna sramota i da je to sramota čitavog Sarajeva. Dakle, građani Sarajeva tu sramotu mogu i moraju po meni ispraviti tako što će dići svoj glas i boriti se da se taj sportski objekat nazove imenom najčestitijeg Sarajlije, Gorana Čengića”, kazala je Svetlana Broz, NVO “Gariwo”.

Goran Čengić bio je rukometaš, reprezentativac bivše Jugoslavije, a nastupao je i za Bosnu i Crvenu zvezdu. Ostaće zapamćen i po ljudskosti, pokušaju da spasi komšiju Husniju Ćerimagića. Goranova majka, Nataša, svjesna ljudskosti koju je njen sin pokazao, još ranije je uputila poruku vlastima.

“Da lijepo njeguju uspomene na te heroje. Jer bilo je dosta heroja u Sarajevu”, izjavila je ranije Nataša Čengić.

Gorana Čengića u junu 1992. godine ubio je Veselin Vlahović Batko, što je potvrđeno sudskom presudom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.