Halimović: Politika je krivac za loše stanje u privredi

Vijesti 26. jan 201508:40 > 08:54
N1

Gost Novog Dana je bio Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH koji je govorio o položaju privrede u BiH.

Privreda je veoma niskoj ljestvici pogotovo prema podacima Svjetske banke. Teško je govoriti da je samo jedna grana vlasti odgovorna za takvo stanje, uvijek je više stvari povezano“, kazao je Halimović naglasivši da nijedan pojedinac nije mogao dovesti privredu u loše stanje, nego da je niz projekata na više strana koji nisu realizovani na pravi način.

Na pitanje voditeljice o prirodnim bogatstvima kojima raspolaže BiH a ima siromašan narod, Halimović je kazao:

Moramo svi iskoristiti svoju poziciju u društvu, počev od novinara do nas koji obnašamo određene funkcije. Mi smo siromašno društvo u bogatoj zemlji, mi resurse te zemlje moramo koristiti i potruditi se kako bi naš položaj na ljestvici Svjetske banke unaprijedili“.

Postoje li administrativne prepreke koje su problem za strane ali i domaće investitore?

Da, možda čak i procedura odjave jednog preduzeća je više komplikovana nego prijava preduzeća. Također, tu je više stvari povezano, od onih koji donose zakone preko administracije“.

Ministarstvo poduzetništva i obrta u Vladi FBiH je izradilo programe za koje je apliciralo mnogo ljudi. Jeste li zadovoljni odzivom?

Napravili smo takve programe da se uvijek javilo četiri puta više ljudi nego što smo mi mogli pružiti pomoć. To vam dovoljno govori o kakvim se programima radilo, i mislim upravo da je naše Ministartvo primjer kakve programe i projekte trebamo raditi“, kazao je ministar Halimović i dodao:

Vjerujem da možemo živjeti bolje, nisu svi dali doprinos da ovdje bude bolje i takve stvari se moraju jasno i javno govoriti. Moramo tačno znati definisati u čemu je problem i ko je kočničar u cijeloj priči“.

Za kraj, Halimović se složio da je politika glavni krivac za loše stanje u privredi i društvu.

Politika je najodgovornija za loše stanje privrede naravno. Ali isto tako ko što ne može jedan čovjek ili jedna vlada učiniti da nešto krene naprijed, tako isto ne može jedna vlada unazaditi privredu. To je niz poteza“.