Selimović: Španski ustav ne dozvoljava podjelu zemlje

Vijesti 09. okt 201720:57 > 21:06
N1

Upotreba sile je rezultirala time da i oni koji nisu bili za otcijepljenje Katalonije sada budu ZA, kazao je za N1 Jasenko Selimović, zastupnik Švedske u Evropskom parlamentu.

Katalonska vlada i dalje prijeti jednostranim proglašenjem nezavisnosti, a o svemu je u večerašnjoj specijalnoj emisiji govorio i Jasenko Selimović.

Ovo je unutrašnja stvar Španije, da se tu stvori neka normalna atmosfera i da se ide dalje. Traženje neke medijatorske uloge bi značilo priznavanje tog referenduma. EU je vrlo oštro osudila o tom neopravdanom nasilju koje se desilo i to smo čvrsto osudili. Tu nema nikakve dvojbe da postoji osuda tog nasilja. Španija ima sva prava da zaustavi referendum, jer je očito neustavan. U tom nekom traženju zaustavljanja, mora se upotrijebiti proporcionalna sila“, kazao je.

Dodao je je upotreba sile napravila neželjeni efekat u očima onih koji su bili protiv otcjepljenja.

Upotreba sile je rezultirala time da i oni koji nisu bili za otcijepljenje Katalonije sada budu ZA. Španski ustav je vrlo jasan, da se Španija ne smije dijeliti i ako neku želi dijeliti tu zemlju onda mora promijeniti taj ustav. Ustav bivše Jugoslavije je vrlo jasno davao pravo otcijepljenja i to je pravo bilo neosporno. To što je Milošević osporavao u svoje vrijeme, to je on izmišljao jer je vrlo dobro znao“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.