Parovi dižu kredit za umjetnu oplodnju, država i dalje šuti

Vijesti 23. okt 201717:36 > 24. okt 2017 07:02
N1

U FBiH je u toku javna rasprava on nacrtu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom - dva nacrta istog naziva, različitog sadržaja, čekaju na parlamentarnu proceduru. A čekaju i parovi kojima je potrebna potpomognuta oplodnja.

Bračni par Hindija je nakon nekoliko godina pokušavanja, prije nešto manje od tri godine putem medicinski potpomognute oplodnje – dobio blizance.

“Nas je negdje oko 27 hiljada izašlo – hilljada gore dole. Sreća naša što sam bio ja u mogućnosti, oboje smo tad radili, da dignem neki kredit. Posebno naglašavam, država ne pomaže. Meni tad nije pomagala, ni parovima kao što smo mi – sad kako čujem, neki naši prijatelji imaju te iste probleme, rješavaju na neke svoje načine – krediti, posudbe, a država stoji nijema. Dugo se samo priča o tome, tapkamo u mjestu, nikako da se nađe rješenje”, kaže Jasmin Hindija, otac.

A da je zakon neophodan, potvrđuju podaci zavoda za statistiku FBiH za 2016. godinu, koji govore o negativnom prirodnom priraštaju, odnosno 1.450 više umrlih nego rođenih u prošloj godini.

Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom uskoro će se naći u parlamentarnoj proceduri – u dvije različite verzije. Predlagač jedne je Vlada FBiH, a predlagač druge SDP BiH odakle navode kako njihova verzija sadrži veći broj savremenih medicinskih metoda.

“Razlikuju se po tome što naš tekst zakona predviđa mnogo naprednije metode u liječenju biološki medicinski potpomognute oplodnje, a predviđa i heterolognu oplodnju. Ovaj zakon koji je vlada ponudila, više se stiče dojam da se ustvari ne želi pomoći građanima”, tvrdi Jasmina Zubić, zastupnica SDP-a u parlamentu FBiH.

Heterologna oplodnja, koja podrazumjeva stanice donatora i koja se zabranjuje nacrtom zakona Vlade FBiH, jedina je opcija za parove unutar kojih su obje osobe neplodne.

“Ovim zakonom omogućava se iz sredstava ZZO-ova usluga bračnim/izvanbračnim partnerima, na način da su to tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja izvantjelesne oplodnje, uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu. Zabranjeno je surogat majčinstvo, bilo kakvo darivanje tkiva spolnih zametaka i slično”, ističe Marina Bera, pomoćnica ministra zdravstva.

Nacrt zakona SDP-a postoji od 2013. godine, a finansijsko olakšanje koje bi on trebao ponuditi parovima za medicinski potpomognutu oplodnju – i dalje izostaje. Mnogim parovima prolaze reproduktivno sposobne godine, dok su u toku javne rasprave i problematiziranje parlamentarne većine. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.