CCI: Građani žive lošije nego prethodne godine

Vijesti 24. okt 201717:15 > 19:56
N1

Stanje nacije - krajnje je nezadovoljavajuće, prezentovali su u posljednjem izvještaju Centri civilnih inicijativa. Uprkos hvalospjevima vladajućih o porastu zaposlenih ili porastu BDP-a, Bosna i Hercegovina je i dalje među ekonomski najnerazvijenijim državama, a građani su i sami rekli da ove godine žive lošije nego prethodne.

Ispitujući 300 građana, zaključci su sljedeći: 

– 55 posto njih smatra da ove godine žive lošije nego prethodne.
– 60 posto da žive nenormalno zbog iznimno niskih primanja.

Zvanični podaci Zavoda za statistiku BiH iz 2016. kažu kako je potrošačka korpa 1.510 maraka – nasuprot tome je prosječna plata od 844 ili prosječna penzija od 356 maraka. Građani Bosne i Hercegovine na rubu su siromaštva.

“Skoro svaki drugi radnik u Federaciji, a to je 45 posto radnika, imaju platu ispod 500 maraka dok se 73 posto radnika nalazi u zoni relativnog siromaštva s primanjima ispod 800 maraka, što je ispod prosječna plata relativno siromaštvo. Znači, da imate samo onoliko da pokrijete troškove kupovine hrane, bezalkoholnih pića, energije i stanovanja – to nije život”, tvrdi Adis Arapović, CCI.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručuje – imamo iste podatke kao CCI – ali ih percipiramo drugačije.

“CCI je radio analizu na osnovu uzorka od 300 telefonskih poziva gdje su pitali za percepciju da li živite bolje ili gore ovako ili onako. Ja se zadržavam na podacima. Mogu da kažem da je za dvije godine po glavi stanovinika bruto društveni proizvod porastao sa osam hiljada na devet hiljada maraka”, ističe Novalić.

Reformska agenda kojoj je cilj bio pospiješiti teške ekonomske uslove – da se samo vlast pita, bila bi propao projekat, kažu u CCI. Naime, u 2017. gotovo niti jedna reforma nije provedena. Kreditni rejtig BiH na najnižim je granama – tek iznad zemalja u konfliktu. Direktne strane investicije u 2016. nešto više od 500 miliona – poražavajuće, poručuju. Vlasti kažu, najmanje smo zadužena zemlja u regiji. Obećavju bolje dane.

“Da se sav višak prihoda usmjerava prije svega u kapitalne rashode, jer kapitalni rashodi će obezbijediti nova radna mjesta i rast svih ostalih prihoda”, kaže Zoran Tegeltija.

“Za 506 miliona maraka smo smanjili zaduženost Federacije. Znači, Federacija spada u izrazito malo zadužene zemlje”, dodaje Novalić.

Nevladin sektor kaže:

“Komercijalni dug naših vlada je rapidno porastao i na istorijskom je maksimumu. Od 2,4 milijarde maraka za šest mjeseci 2017. narastao je za 200 miliona u proteklih 15 dana. Obje vlade su se zadužile kod komercijalnih banaka, Federalna za 20 miliona uz najavu dodatnih zaduženja od 80 miliona do kraja godine, a Vlada RS za 50 miliona i to kod komercijalne banke iz susjedne zemlje”, otkriva Arapović.

I dok se vladajući hvale o više od 30 hiljada zaposlenih u protekle 2 godine – istovremeno, iz CCI poručuju 68 posto mladih u Bosni i Hercegovini je nezaposleno – što je jedan od najlošijih podataka – na planeti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.