Mašić: Za vrijeme SDP-a nije bilo redukcija vode

Vijesti 31. okt 201717:49 > 18:26
N1

Na dnevnom redu jučerašnje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH našle su se su odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i EBRD-a za realizaciju Projekta vodovod Visoko, Projekta vodovod Sarajevo, Projekta Regionalni vodovod Plava voda i Projekta vodosnabdijevanja Gradačac.

Tokom rasprave o vodovodima zastupnici su kritikovali niže nivoe vlasti, a postavljala su se i pitanja ko će upravljati sredstvima od EBRD-a. Jedan od zastupnika koji je izrazio skepsu je SDP-ov zastupnik Damir Mašić koji je bio gost današnje emisije Dan uživo.

Premijer KS Elmedin Konaković je jučer, gostujući na N1 televiziji odgovorio je na pitanje Damira Mašića “ko će raspolagati sredstvima i ko će polagati cijev”. 

U Sarajevu su svi građani taoci nesređenih odnosa unutar dvije struje SDA u KS. Cijela priča se svela na to. Ko će raspolagati sredstvima od kredita EBRD-a od 50 miliona KM i čije firme će polagati cijevi, jer kredit ide za obnovu vodovodne mreže u Sarajevu. Naravno da imamo skepsu. Ta frakcijska borba je nedavno postala i javna otvorenim pismom i traženjem smjene Elmedina Konakovića“, rekao je Damir Mašić.

Konaković nije negirao frakcije unutar SDA te je kazao da je to “najdemokratičnije stranka u BiH”.

To bi možda bilo tako da ne postoji pozadina cijele priče. Da je zet Bakira Izetbegovića dobio pet miliona na tenderima od BH Telecoma po osnovu polaganja cijevi. Predsjednik novogradske SDA je naplatio višemilionski iznos od Vodovoda za polaganje cijevi. Cijela priča je ko će raspolagati, Vlada ili Vodovod i ko će polagati cijevi. To je problematično. Ja kao građanin zamjeram Konakoviću i Vladi što su se u skoro četvrtoj godini mandata počeli baviti problemom vodosnabdijevanjem. Prve dvije godini je bila ljubav, a onda je nastao problem oko raspolaganja sredstvima. On je rekao da tek planiraju raditi skrining gdje su gubici, da ugrade mjerače itd. On to najavljuje za 2018. godinu, a to je četvrta godina mandata“, pojasnio je Mašić.

Zastupnik SDP-a smatra da se premijer KS Elmedin Konaković “uzbudio zbog običnog pitanja u Parlamentu FBiH”.

Žao mi je da premijer se uzbudi zbog običnog pitanja u Parlamentu koji postavlja svaki građanin kada zatvore vodu. Ali to govori o premijeru. Nekoliko puta u intervju za N1 je sppmenuo neke riječi, ali to je njegov stil. Konaković je navikao da priča lijepe priče i niko ga nije kritikovao. A onda se pojavljuje SDP i kritikuje ga“, izjavio je Mašić.

Konaković je jučer kazao i da je SDP-u poslao pismo u kojem traži da SDP dostavi imena eksperata koji će nadzirati implementaciju projekta. Zašto niste poslali spisak?

On nikada u Kantonalni odbor SDP nije poslao nikakav dopis. Ne znam o kakvom pismu govori, meni nikada nije došlo. Monitoring onoga što radi Konaković i preduzeća pod njegovom ingernecijom je najbolje napravio portal Žurnal. Magazin Žurnal sve što objavljuje, dokumentuje papirima. Treba pitati koliko miliona su inkasirali ljudi iz SDA za vrijeme mandata premijera Konakovića za polaganje cijevi“, poručio je Mašić.

Zastupnik SDP-a je ponovio da aktuelna Vlada namjerava polagati i mijenjati cijevi, a da ne znaju gdje su gubici vode.

To ne ide jedno s drugim. Premijer 2,5 godine priča o nelegalnim potrošačima, a ima spisak hotela, praonica itd. Ako imalo ima časti i kredibiliteta taj spisak se javno obznani i podnesu krivične prijave protiv firmi i osoba koje na račun građana neleglano koriste vodu godinama“, smatra Mašić.

Gost Dana uživo je dao savjet građanima da pronađu svoj račun vode od prije 3-4 godine.

Računi prije 3,4 godine su bili duplo manji što znači da je voda duplo poskupila. Gdje je otišao višak sredstava? U vodovodu radi 72 pravnika. U VSTV-u nema 72 pravnika“, smatra Mašić.

Je li premijer Konaković sa svojom Vladom napravio išta kvalitetno?

Najbolje da pitate građane Sarajeva da osjete uspjehe. Puno je više onih koji nisu zadovoljni stanjem u KS. Nije loše što se radi na Bjelašnici. Ali i tu imamo problem. Koliko građana KS će biti finansijski u prilici da koristi te sadržaje? Očigledno je to bio prioritet u prve tri godine mandata u odnosu na konkretno pitanje rješavanja vode“, kazao je Mašić.

Mašić je istakao da je u proteklih 15 godina, 13 godina premijera imao SDA, a dvije godine SDP.

Za vrijeme SDP-a nije bilo redukcija i voda je bila jeftinija. Premijer je pomenuo i izvorište Crna rijeka. Poziva se na studiju iz 1981. godine kada je gradonačelnik Sarajeva Emerik Blum i akademik Ljubo Berberović predvodio grupu koja je napravila skrining da će Sarajevo u budućnosti imati problema s vodom.”

Za kraj Damir Mašić je odgovorio na pitanje da li će SDP svoju kampanju graditi na kritikama SDA?

Ne. Izaći ćemo sa svojim prijedlogom rješenja za sve probleme“, odgovorio je Mašić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.