Emitovan intervju sa Sebijom Izetbegović na BHT-u

Vijesti 04. nov 201720:50 > 20:52
N1

Intervju sa generalnom dirketoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović koji je trebao prema najavama BHT-a biti emitovan 25. oktobra, emitovan je večeras na državnoj televiziji.

Nakon što je prvobitno najavljen, pa nije emitovan na BHT-u 25. oktobra, uslijedile su mnogobrojne reakcije, između ostalih i Udruženja BH Novinari.

Tada je sa Radio-televizija Bosne i Hercegovine stiglo saopćenje u kojem obavještavaju gledatelje BHT 1 da nisu u mogućnosti da emitiraju najavljeni intervju sa prof.dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom KCUS.

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijevao je od direktora BHT-a Marija Vrankića i Uredničkog kolegija ove javne televizije da javnost informiraju o razlozima skidanja s programa intervjua s direktoricom Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo Sebijom Izetbegović.

“Budući da nisu ponudili nikakvo obrazloženje o razlozima neemitiranja ovog intervjua, rukovodstvo BHT-a je stvorilo prostor za različita, uglavnom politički motivirana tumačenja ovog postupka, kao i najavu zavođenja cenzure u radu ove javne televizije”, istaknuto je tada iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Na dan kada je intervju trebao biti emitovan, sa Radio-televizije Bosne i Hercegovine stiglo saopćenje u kojem obavještavaju gledatelje BHT 1 da nisu u mogućnosti da emitirajus najavljeni intervju sa prof.dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom KCUS.

Podsjetimo, direktorica KCUS-a je u intervjuu govorila o svom radu, odlasku ljekara, nedostatku lijekova i medicinskog materijala. Istakla je da ona “samo posprema” stvari u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ona smatra da je sav bunt pokrenut protiv nje nastao baš zbog tog pospremanja, ne samo njenog, nego i ekipe koja radi zajedno s njom. Istakla je kako su do sada vraćena 73 miliona KM duga Kliničkog centra, ali da ne dozvoljava da se uštede provode na račun pacijenata.

Na pitanje da li je brine odlazak ljekara iz Kliničkog centra odgovorila je kontrapitanjem.

“A gdje su otišli ljekari? Dva kilometra daleko od Kliničkog centra. Nisu oni otišli nigdje. Oni su samo prešli u drugo agregatno stanje”, kazala je profesorica Izetbegović u tom intervjuu, govoreći o tri ljekara koja su napustila sarajevsku Ortopediju.