Stevandić: Umjesto da pukne RS, pukla je SDA

Vijesti 07. nov 201713:19 > 13:36
N1

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić održao je press konferenciju na kojoj je govorio o jučerašnjoj sjednici NSRS na kojoj je stavljena van snage odluka o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Stevandić je iznio teške optužbe na račun Saveza za promjene i opozicije u NSRS.

Optužuju nas da smo zločinci i lopovi, stalno siju mržnju među institucijama, a u Savjetu ministara blokiraju finansijske tokove. Ja tvrdim da je to 100 posto tačno i da se zato upotrebljavaju razni resursi, od bivšeg AID-a, kako bi se izazvali okršaji i mržnji. Ponosan sam što je taj plan propao u SDA. Umjesto da pukne Republika Srpska, pukla je Stranka demokratske akcije“, izjavio je Stevandić.

Stevandić je istakao da je propao plan Saveza za promjene koji se, prema njegovim riječima, raspao unutar sebe.

SDS je napustio Tadić, iz NDP-a su otišli odbornici iz čitave RS, PDP je u najvećem gradu spao na jednog odbornika koji kaže da sprovodi svoju politiku, a ne PDP“, poručio je Stevandić koji je kazao da “njihove politike nisu pokazale nikakav rezultat.”

Odgovorno mogu reći da sam sve njihove kritike i omalovažavanje ratne prošlosti doživio kao priznanje jer oni ne mogu izdržati rast i napredak Ujedinjene Srpske. To govori da projekti koji nemaju saradnju, koegzistenciju, dogovor i razumijevanje su osuđeni na propast.

Stevandić je pozvao SzP da sa nevladinim organizacijama, porodicama poginulih i žrtvama rata i drugim udruženjima zajedno formulišu nastup u Sarajevu.

Oni trebaju trasirati put u Sarajevu. Ekonomske principe ćemo prilagoditi potrebama RS, a ne BiH. Kada to shvate imat će šansu da budu alternativa. Do tada će biti jedan relej koji pokušava da donese nemire u RS i sakrije haos u vlastitim političkim paritijama i u FBiH“, kazao je Stevandić.

On je istakao da ima “mnogo zemalja koje RS šalju pozitivne signale”.

Ništa nije isto u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj u odnosu na prije dvije godine. Ne smijemo poremetiti taj dobar razvoj. Očekujemo da austrijski parlament pokaže prijateljstvo prema RS. Dobar politički tajming je da odložimo sprovođenje referenduma i rat s pravosudnim institucijama i da ćemo time sebi učiniti medvjeđu uslugu“, kazao je on.

Stevandić je kazao: “Kada budemo imali predstavnike RS u Sarajevu koji neće praviti opstrukciju stvorit ćemo uslove i sprovest ćemo referendum. To ne može sada, ali je bitno da se toga nismo odrekli.”

On je kazao da je ovo ozbiljan trenutak za Republiku Srpsku.

Ovim potvrđujemo diplomatsku moć RS, vlastitu pamet i percipiranje događaja u Evropi, kao i dobro razumijevanje u RS i podijeljenost na Banjaluku i Sarajevo. Teška srca sam glasao i doprinio da ovaj referendum odložimo.”

Stevandić je istakao da se ponosi svojom ratnom prošlošću.

Bio sam saslušavam nekoliko puta od Haškog tribunala, ranjen sam iz zasjede, a spreman sam da budem suočen s bilo kakvom optužbom, ali ne s pljuvanjem i političkim montažama. Ponašanje SZP-a uzrokuje naše, a mi se trudimo da izbjegnemo incidente i da pokažemo da radimo demokratski, a da oni ispadaju nasilnici.”