Specijal N1: "Politika regiona služi vlastitoj agendi"

Vijesti 20. nov 201719:48 > 20:14
N1

Mnogo je stranaca koji su na različite načine doživljavali rat u Bosni i Hercegovini 90-ih godina. Gosti specijalnog izdanja intervjua N1 bili su Julian Borger, novinar Guardiana, Ron Haviv, američki fotoreporter i Thomas Sadoski, glumac i humanitarac, koji su za N1 govorili o svojoj perspektivi i načine na koji su doživjeli ratne godine u BiH.

Ron Haviv se osvnuo na svoj rad koji je poslužio kao dokument u mnogim suđenjima za ratne zločine na području Balkana. Rekao je kako se narodi BiH, Srbije i Hrvatske moraju odmaknuti od nacionalističke retorike svojih lidera čija politika služi ličnoj agendi, kako bi pokušali pronaći put ka pomirenju.

Ratko Mladić: prvo jugoslovenski vojnik, potom optuženik za ratne zločine u bijegu od pravde – danas bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), očekuje presudu za najstrašnije zločine počinjene na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

U srijedu, 22. novembra – 22 godine nakon što je protiv njega podignuta prva otpužnica, Mladiću će biti izrečena presuda za zločine počinjene u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Haški sud će odrediti koja je bila Mladićeva uloga u ratu koji je odnio živote preko 100 hiljada osoba, i protjerao dva miliona ljudi.

Više pogledajte u videu: