Sejfudin Tokić o presudi šestorici tzv. Herceg-Bosne

Vijesti 30. nov 201707:54 > 08:03
NAP

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta, obratio se javnosti povodom pravosnažne presude Haškog tribunala čelnicima tzv. Herceg-Bosne u kojoj je rekao kako jučerašnja presuda Haškog tribunala predstavlja i historijsku šansu za hrvatski narod za sistemsku "detuđmanizaciju".

“Istina o agresiji Hrvatske pod vodstvom Franje Tuđmana te zločinima, progonima, seksualnim zlostavljanjima, koncentracionim logorima i genocidnim namjerama u okviru udruženog zločinačkog poduhvata tzv. Herceg-Bosne sa vodstvom Jadranka Prlića i ostalih, od strane najviše sudske instance – suda UN, potvrđena je pravosnažnom sudskom presudom koja postaje jedan od najznačajnijih historijskih dokumenata o karakteru rata koji se vodio protiv države RBiH i njenog matičnog naroda Bošnjaka”, piše u saopćenju.

“Ova presuda predstavlja i historijsku šansu za hrvatski narod za sistemsku ‘detuđmanizaciju’ Hrvatske i politike hrvatskog naroda.Ona otvara i posebno povoljan prostor za novu stranicu saradnje bošnjačkog i hrvatskog naroda suštinski zasnovanu na međusobnom priznanju i poštivanju nacionalnog identiteta, kao i saradnju dviju država na ravnopravnim osnovama, punog uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta koje će u budućnosti kao članice NATO-a i EU predstavljati okosnicu mira i stabilnosti u regionu”, dodaje se.

U saopćenju ističe kako sadašnji ili budući legitimni predstavnici hrvatskog naroda moraju prihvatiti realnost presuda Haškog tribunala kao i posljedice koje proizilaze iz presude za udruženi zločinački podhvat u koji su bili uključeni i predsjednik Hrvatske Tuđman i ostali te predsjednik tzv. Herceg-Bosne Prlić i ostali.

“Sadržaj presude daje pretpostavke, s obzirom na karakterizaciju rata u BiH kao međunarodnih sukoba u kojem je učestvovala vojska Hrvatske i za tužbu države BiH za učešće u genocidu i agresiji na RBiH. Otvoren je prostor i dato dovoljno argumentacije u presudi za individualne tužbe i zahtjeve za odštetu brojnih logoraša zbog stradanja, mučenja i patnji, ubistava i seksualnog zlostavljanja posebno u logorima Dretelj i Heliodrom koji su između ostalih dijelova teritorija RBiH bili sastavni dio privremeno okupiranih prostora od strane Vojske Hrvatske”, piše u saopćenju.

“Bošnjački pokret uz sve ranije navedeno poziva sve patriote da bez obzira na vjersku, nacionalnu pripadnost zajedno djeluju u definitivnoj demontaži i ukidanju svih još uvijek prisutnih aranžmana zločinačkog projekta tzv. Herceg-Bosna na svakom pedlju države BiH”, istakli su.