Raspisan konkurs za izbor glavnog revizora RS

Vijesti 01. dec 201711:40 > 11:44
N1

U Republici Srpskoj je raspisan javni konkurs za izbor glavnog revizora i njegovog zamjenika.

Trenutno u RS  vršioc dužnosti glavnog revizora  je Jovo Radukić, bivši savjetnik u Ministarstvu finansija RS.

Radukić je imenovan  na sjednici Narodne skupštine RS 17. oktobra, nakon što su glavni revizor i njegov zamjenik, Duško Šnjegota i Zoran Pejić, 31. augusta stavili na raspolaganje svoje mandate parlamentu RS, a što je  prihvaćeno na sjednici 13. septembra.

Šnjegota i Pejić su podnijeli ostavke, nakon što je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS objavila konsolidovani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit budžeta RS iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava, što vlast u RS osporava uz stav da je deficit “samo” 44 miliona.

Skupštinska Komisija za izbor glavnog revizora i njegovog zamjenika, koji se biraju na mandat od sedam godina, odredila je 15 dana za prijem prijava, od dana objave konkursa.

Glavnog revizora i zamjenika glavnog revizora bira Narodna skupština, na prijedlog entitetskog predsjednika. 

U posebnim uslovima konkursa od kandidata se traži da imaju zvanje diplomirani ekonomist sa stečenih 240 ECTS bodova, te iskustvo u oblasti računovodstva i revizije, javnih finansija ili javne administracije, u trajanju najmanje deset godina.