Hoyt Brian Yee u Sarajevu, susret s Izetbegovićem

Vijesti 08. dec 201719:07 > 19:12
Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas u Sarajevu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyta Briana Yeea, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom razgovora ponovljena je puna podrška Sjedinjenih Američkih Država euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, te naglašena potreba da se nastavi provođenje reformi.

Razgovarano je i o izmjenama izbornog zakonodavstva u svjetlu dosadašnjih prijedloga koji su upućeni u parlamentarnu proceduru. Izetbegović je upoznao Hoyta Yeea sa stavom da nije optimista u pogledu izmjena rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH, naglašavajući da će to pitanje biti moguće riješiti nakon izbora, a na tragu Fileovog modela, u okviru implementacije presude po apelaciji Sejdić – Finci.

Izetbegović je izrazio potrebu i spremnost da se riješi pitanje izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, naglasivši da sva rješenja moraju zadovoljiti demokratske principe i najviše standarde ljudskih prava. Istaknuo je da su te izmjene ograničene i uokvirene potrebom poštivanja Ustava Federacije BiH, odlukom Ustavnog suda BiH, kao i reduciranim brojem delegata u Domu naroda.

U delegaciji su, uz Hoyta Briana Yeea, bili i Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH, Kathleen Larkin, desk oficir za BiH, te Craig Conway, šef Političkog odjela Ambasade SAD-a u BiH, saopšteno je.