Modernizacija Oružanih snaga BiH: "Mir je skup, nema cijenu"

Vijesti 13. dec 201717:23 > 18:26
N1

Mir je zajednički cilj BiH i Srbije - poručuju danas ministri odbrane dvije zemlje.

No, očuvati ga je vrlo teško, u tom smislu vojske moraju biti spremne, a posao vojske je da se sprema za rat, kazao je ranije ministar odbrane Srbije – Aleksandar Vulin.

“Svaka zemlja mora voditi računa o miru, a to znači da se mora pripremati, ovo što je ministar kazao vjerovatno za rat, jer je mir skup, mir nema cijenu, i u tom smislu trebaju postojati ulaganja”, navela je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

U narednih 10 godina BiH bi trebala uložiti 500 miliona, samo u idućoj 65 miliona KM za modernizaciju vojske i opreme. To podrazumijeva nabavku novih helikoptera, transportera, drugog naoružanja i vojne opreme. No, u BiH i ovo ima teži put.

“Da li ćemo dobiti 65 miliona to ne ovisi od Ministarstva odbrane, nego od načina na koji se donose te odluke. Ako dobijemo, mi ćemo se modernizirati. Kada govorimo o Republici Srbiji, Hrvataskoj i Crnoj Gori, način donošenja odluka o finansiranju je daleko lakši i u tom smislu moje kolege ministri imaju veću sreću”, pojasnila je Pendeš.

Srećom ili ne – zemlje regiona u prethodnom periodu ulagale su mnogo. Hrvatska je nabavila helikoptere Kiowa, najavila kupovinu američkih “crnih jastrebova” , Srbija dobila ruske MIG-ove, u čiji remont ulaže 185 miliona eura. A ulaganja će biti još i veća. Kako ga nazivaju, historijski budžet ministarstva odbrane Srbije, iznosi 70 milijardi dinara, ili oko 1,1 milijardu KM.

“U skladu sa Bečkim dokumentom, sve države potpisnice, međusobno kontrolišu stanje naoružanja, koliko ko šta ima, tako da niko nije ništa prekršio, veoma se vodi računa o tome, ne možete vi sami seebe da ocenite, drugi vas ocenjuju, tako da je mogućnost greške isključena”, kazao je Aleksadar Vulin, ministar odbrane Srbije.

Vulin je obrazlažući budžet u skupštini Srbije kazao da vojska Srbije više neće uništavati oružje i tenkove, dok BiH nastavlja sa tom praksom. Pretpostavke su da je do sada uništeno blizu 2.500 komada oružja.

“Vidimo da zemlje susjedne obnavljaju svoje vojne potencijale , modernizuju ih, nažalost BiH ne može da održava ni ove svoje. Trebalo bi razmisliti o malo većem angažmanu BiH a dostizanju tih parametara, kako bi se svi osjećali sigurnije. Odnosno, malo slijedili ostale zemlje, ulagali više u svoju sigurnost i zaštitu naših građana. Kažem, ne predstavlja to još uvijek realnu prijetnju”, izjavio je Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije.

No, postavlja se realno pitanje. Zašto i u ovom pogledu kaskamo za regijom? I hoće li se, nakon što se postigne nacionalni, politički i svaki drugi konsezus u ovoj državi, za kupovinu postići i finansijski.

I šta BiH može modernizirati sa budžetom od 65 miliona KM?