Analiza godine: Šta su političari građanima obećali za 2017.

Vijesti 23. dec 201713:01 > 13:02
N1

Godina je do izbora. No, protekle tri - mnogi ocjenjuju kao godine najveće postratne političke krize u BiH. 2015. prošla je u neuspjeloj uspostavi koalicionih odnosa na državnom nivou s Demokratskom frontom.

 Krajem iste godine, njihove pozicije zauzima SBB. Kratko su trajali dobri odnosi – Izetbegović i Radončić vratili su se na teren sukoba. Retorika nakon presuda međunarodnih i domaćih sudova drži Sarajevo i Banja Luku u konstatno lošim odnosima. U entitetima svakodnevni ratovi pozicije i opozicije.

Krajem oktobra 2015. državna koalicija SDA-HDZ-Savez za promjene, dobila je novog člana. SBB. Izetbegović i Radončić uvjeravali su javnost da su preko noći prevazišli dugogodišnje neprijateljstvo. Tri mjeseca nakon – uslijedilo je Radončićevo hapšenje. I prve blokade. SBB neće na sjednice.

“Bez gospodina Radončića bez njegove energije, i svega što je dao koaliciji, ovako dalje ići neće”, kazao je Mirsad Đonlagić (27.01.2016.).

Ipak, išlo je. Bar na evropskom putu. U februaru 2016. prihvaćena je Aplikacija za članstvo u Uniji. Taj dan Čović – ali i u mjesecima koji slijede vrlo optimistično:

“Ja sam siguran da danas više povratka nema BiH mora stići svoje istočne susjede na tom evropskom putu ja sam uvjeren da je već u šestom mjesecu poziv za aktivaciju MAP-a”, naveo je Dragan Čović (15. 02. 2016.)

U međuvrememu, i Radončić izlazi iz pritvora. Vraća se starim obavezama. I kaže – koalicija je stabilna kao kuća.

“Jučer i danas na višesatnim sastancima upravo radili to čini mi se da imamo jednu dobru atmosferu da smo pokrenuli najmanje pedesetak vrlo ozbiljnih tema i zadaća koje treba da ubrzamo”, kazao je Fahrudin Radončić (8. 9. 2016.)

“Mislim da ćemo krenuti iduće godine u veoma snažanu intenzivnu izgradnju autoputa i cesta diljem Federacije”, kazao je Bakir Izetbegović (6. 9. 2016.)

Istovremeno U RS-u, Savez za promjeneeu suukobu s vladajućim SNSD-om. Još nije bio osjetan sukob na relaciji Dodik – Izetbegović. A na iznenađenje mnogih, i prema mišljenju mnogih, isključivo zbog novca – prvi i posljednji put u tri godine mandata međusobna saradnja SDA i SNSD-a – u ljeto 2016. Dodik i Izetbegović, u restoranu, dogovaraju Mehanizam koordinacije. Uslijedit će tranša MMF-a.

“Nama je bilo važno da obezbijedimo da nema glasanja i konsenzusa bez nas i to smo ovaj put uspjeli”, kazao je Milorad Dodik (31. 7. 2016.)

Za Dragana Čovića – koji se od prvog dana nakon izbora zalagao za ulazak SNSD-a u državnu koaliciju, a Dodika nerijetko podržavao više nego koalicione partnere – ovakav potez bio je neprihvatljiv. Iz Mehanizma izostavljeni kantoni. SDA ponovo sastankom u restoranu, uz burek, pokušava izgladiti stvari s HDZ-om, no:

“Naši koalicioni partneri HDZ nisu došli na zakazani koalicioni sastanak evo čekali smo ih nekih skoro 40 minuta … Ovakvu stvar možete jedanput uraditi SDA-u”, kazao je Bakir Izetbegović (2. 8. 2016.)

Partnerstva su počela da se raspadaju po šavovima. Ustavni sud odlučio o neustavnosti 9. januara. Dana državnosti RS. Uslijedio referendum. Uslijedilo, mnogi kažu, neustavno postrojavanje OS na 9. januar. Izetbegović za političare iz ovog entiteta – neprijatelj broj jedan. Propast revizije tužbe BiH protiv Srbije. Kao najodgovornijeg mnogi su prozvali upravo Izetbegovića. Dok je jačala saradnja Dodika i Čovića, istovremeno je slabila saradnja Radončića i Izetbegovića. Na koncu, lidere više niko nije mogao sazvati za isti stol. Do posjete komesara Hana.

“Sastanak je bio deprimirajući i nefunkcionalan i da nije pokazano ništa više, osim deklarativnih zalaganja”, kazao Milorad Dodik (4.12.2017.)

U međuvremenu, presude međunarodnih i domaćih sudova. Negodovanja. Neprihvatanja. Pozivanja na sukobe. Međunarodne obavještajne afere. Rezultat svega – višemjesečne blokade različitih nivoa izvršne i zakonodavne vlasti. Zastoj u obećanim reformama. Nedostatak krucijalnih zakonskih rješenja. Blokada EU i NATO puta. Na Upitnik Evropske komisije – najduže u regionu odgovaramo. A predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić dvije godine priča o akcizama.

“Ta sredstva će biti isključivo usmjerena za dalju izgradnju autoputeva u BiH a poslije toga će paralelno sa reformom zdravstvenog sistema u oba entiteta ići i analiza akciza na duhan i alkohol”, poručio je Denis Zvizdić (6.11.2015.)

Dvije godine nakon – zdravstvo je na koljenima. Na autoputu se minimalno radi. Od 2015. do danas svečano je otvoren tunel Karaula. Trotoar ispred zgrade Predsjedništva. Kilometar Sarajevske zaobilaznice. Dio Koridora Vc Svilaj – Odžak. No nije se spojio s ostatkom bh.autoputa. Most na Svilaju nije izgrađen – ni nakon dva svečana polaganja kamena temeljca.