CCI: Nastavak gomilanja zaposlenih u javnim institucijama

Vijesti 27. dec 201712:50 > 12:51
N1

Centri civilnih inicijativa danas su u Sarajevu predstavili "Izvještaj o monitoringu imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru BiH" koji daje pregled regulative i prakse imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru tokom 2016. i 2017. godine.

“Provedeno istraživanje pokazuje da je u protekle dvije godine bilo intenzivnog zapošljavanja u javnom sektoru, kroz nastavak gomilanja zaposlenih u javnim institucijama, upravama, fondovima i javnim preduzećima, i to najčešće bez konkursa. Sublimirani podaci za period 2016.-2017.godine pokazuju kako je u 6% anketiranih institucija na državnom nivou bilo novog zapošljavanja, u 72% institucija, ustanova i preduzeća na nivou Federacije BiH, dok se u republici Srpskoj zapošljavanje potvrdilo kod čak 82% anketiranih. Pri tome, 2/3 upitanika potvrdili su angažovanje dodatnog osoblja po osnovu “ugovora o djelu” u 2016.godini, dok je ovaj procenat nešto manji u 2017.godini.”- navodi se u Izvještaju o monitoringu imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH, koji je predstavljen prisutnim medijima. 

Jedna od kritičnih tačaka u procesu zapošljavanja u javnoj upravi je sastav i izbor nadležnih konkursnih komisija. Tokom dvije godine monitoringa, nije bilo izmjene predmetne legislative koja bi ujednačila i harmonizovala sastav navedenih komisija. Kroz tri ciklusa monitoring izvještaja, evidentirano je preko 200 zakona i podzakonskih akata (poslovnika, pravilnika, statuta, odluka, rješenja) na koje su se upitana javna preduzeća, ustanove, institucije i fondovi pozvali prilikom odabira konkursnih komisija i provođenja procesa zapošljavanja. 

Zbog svega navedenog potrebno je dodatno povećanje transparentnosti i modernizacije mehanizma javnog konkursa, koji bi omogućio u praksi ostvarivanje principa meritornosti, transparentnosti i odgovornosti, tj. fer i pošten postupak kroz koji će biti zapošljavani najstručniji i najkvalitetniji kandidati. Potrebno je na svim nivoima, gdje to nije učinjeno, izmjeniti predmetnu legislativu, s ciljem utvrđivanja pravila izbora najkvalitetnijih kandidata(izbor po listi, a ne sa liste), kao i modernijih pravila o horizontalnog i vertikalnoj prohodnosti kadrova, upravljanju ljudskim resursima kroz ocjenjivanje službenika, interni premještaji, disciplinske mjere, uz druga progresivna rješenja kakva imamo u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu. 

U proteklom periodu, preko 20.000 građana je svojim potpisom na peticiju dalo podršku zahtjevu za izmjenu zakona koji uređuju oblast zapošljavanja u javnom sektoru, kako bi svi imali jednake šanse za zapošljavanje. Zahtjevom se traži jasno odvajanje političkih funkcija od profesionalnih pozicija unutar javnog sektora, pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd. Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni fakktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru. Ne stranačka ili porodična veza.