Čavić: Šta ako neko iz Japana napiše da je Dodik diktator?

Vijesti 03. feb 201514:15 > 14:26
N1

U Banjoj Luci jutros u 10 sati počela je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Pored ostalih tačaka dnevnog reda očekuje se oštra diskusija o Prijedlogu zakona o javnom redu i miru koji pojam javno mjesto proširuje na društvene mreže.

Uživo iz Banje Luke javila se reporterka N1 televizije Snežana Mitrović koja je kazala da se nakon četiri sata u NSRS diskutovalo samo o dvije tačke dnevnog reda.

Na pitanja poslanika Narodne skupštine Republike Srpske uglavnom je odgovarala premijerka Željka Cvijanović sa dugim i iscrpnim odgovorima. Uskoro bi trebala početi treća tačka dnevnog reda, a to je ona koja je uzburkala bh. javnost. Radi se o Prijedloga zakona o javnom redu i miru u RS-u, koji je naišao na brojne kritike domaćih i stranih organizacija koji su ga okarakterisali kao “gušenje medijske slobode, jer se širi i na društvene mreže”.

Dragan Čavić je hipotetički upitao šta bi se desilo ako bi neko s mjestom boravka u Japanu na Twitteru napisao da je “Milorad Dodik diktator”. Njegovo pitanje se odnosilo kako bi istražni organi i MUP Republike Srpske reagovao na takvu situaciju.

Dragan Čavić rekao je da “Vlada strahuje od građanskih sloboda. Mi nećemo učestvovati, klub NDP-aa, PDP-a, SDS-a, prisustvovati raspravi o ovom zakonu.”

Napustit ćemo salu kad krene rasprava o Prijedlogu zakona o javnom redu i miru“, kazao je Čavić i dodao: “To je to jedini način za rješavanje stvari sa ovim vlastima koje ne uvažavaju naše prijedloge“.

Nacrt zakona je donesen nakon februarskih protesta u BiH.

Nakon što je Zakon o javnom redu i miru uvršten na dnevni red NSRS, predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić nada se da će Vlada RS, odnosno skupštinska većina, usvojiti amandmane na članove zakona 2, 7 i 8, koji se odnose na ponašanje na društvenim mrežama.

Predsjednik Kluba SNSD-a Radovan Višković novinarima je rekao da SNSD priprema amandmane na sporne članove u kojima bi se u članu 8 Zakona o javnom redu i mitu brisala kazna zatvora, a u članu 7 bi se dodalo da tekstovi ili slike koje su upućene na društvenim mrežama institucijama i nosiocima vlasti neće biti smatrani  prekršajom.

Još uvijek je u toku druga tačka dnevnog reda, Izbor i imenovanja, na kojoj bi trebao da se razriješi član UO RTRS-a Anton Kasipović, koji je imenovan za ministra pravde RS.

Ta tačka poslužila je opoziciji kao povod za kritike uređivačke politike RTRS-a.