Podignuta optužnica za ratni zločin na području Ključa

Vijesti 29. dec 201711:18 > 11:24
N1

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zorana Adamovića (rođen 1963. godine u Ključu), državljanina Srbije, zbog ratnog zločina protiv čovječnosti na području Ključa.

Iz Tužilaštva BiH kažu da se optuženi Adamović tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, za vrijeme širokog i sistematskog napada vojske, policije i paravnojnih formacija na stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Ključa i okoline, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske na području Ključa, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u ljeto 1992. godine, učestvovao u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti, u mjestu Gornji Kamičak, u prisilnom nestanku jednog civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Krasulje, kao i u nezakonitom privođenju, zlostavljanju i ranjavanju jedne osobe iz grupe civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Donji Kamičak.

Naglašava se da se optuženi tereti da je počinio kazneni djelo – zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, zaključuju iz Tužilaštva.

 Podignuta optužnica protiv Zorana Adamovića