Epilog godine na izmaku: Ništa nije išlo kako treba

Vijesti 30. dec 201720:00 > 31. dec 2017 08:05
N1

2017. godina u BiH neće bi zapamćena kao godina napretka u BiH. Od samog početka godina je nagovještavala da u našoj zemlji neće sve ići kako treba.

Revizija tužbe BiH protiv Srbije pokrenula je sve ono što se dešavalo tokom cijele godine, tenzije, nepovjerenje, nerazumjevanje.

Nije išlo ni na međususjedskim odnosima. Sa Hrvatskom zbog BiH kao prijetnje po bezbjednost, ondosno nakon presude Prliću i drugima, sa Srbijom zbog Kosova. I ti događaji su, naravno, posvađali lidere u BiH.

Na planu rada parlamenata ništa novo. Na državnom nivou, set Zakona o akcizama koaliciju na državnom nivou učinio vještačkom, u Narodnoj skupštini Republike Srpske opozicija pištaljkama prekidala sjednice, na federalnom nivou Parlament kao da nije ni radio, mjeseci su proticali bez sjednica, a I kada ih je bilo, ispred parlamenta protesti.

A protesti su bili svakog mjeseca, penzioneri, policajci, borci,pacijenti.

Kraj godine, obilježio je kraj rada Haškog tribunala. Osuđeni Slobodan Praljak popio otrov prilikom izricanja presude čime je neslavno završeno više od 24 godine postojanja Suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Pregled godine – iz dva dijela pogledajte u video prilozima.