Arapović: Zašto SBB i kako sam se dogovorio sa Radončićem

Vijesti 10. jan 201817:56 > 18:09
N1

Politika je očito i dalje vrlo primamljiva za mnoge ljude u BiH, pa čak i one koji su godinama kritizirali rad političara. Adis Arapović iz Centara civilnih inicijativa napustio je nevladin sektor i ulazi u politiku, tačnije priključuje se Savezu za bolju budućnost BiH.

Otkud ovako nagla odluka?

Nije nagla. Ja duži niz godina temeljito analiziram politiku BiH, kritiziram svaki loš potez političara, vlada i loše politike. Unazad dvije godine bavio sam se analizom i dometima reformi i izlazio na megdan domaćim političarima i dokazivao im da prečesto ne govore istinu, a da ono što govore nema velike veze sa reformama“, kazao je Arapović za N1.

Zašto baš SBB?

Zato što je jedina velika stranka koja nije bila nosilac vlasti, a u budućnosti može biti. Može ostati velika i ima kapacitet da bude nosilac vlasti. U 22 godine SDA je bila vodeća stranka 16 godina, a četiri godine je bila druga. Javni sektor je popunjen primarno od stranačkog i porodičnog nepotizma i korupcije. To dokazuju sudovi i tužilaštva. SDA je posljednja adresa koja treba držati lekciju o ovladavanju pozicija”, dodao je Arapović komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića koji je kazao da “SBB drži 1.000 pozicija“, odgovorio je gost Dana uživo.

Vjerujete li zaista da ćete nešto promijeniti ulaskom u SBB?

Kada god sam govorio, govorio sam otvorenih ruku, neokaljanih šaka, dobrom namjerom i neukaljanog obraza. Nemam orahe u džepu, vlasti znaju šta ja znam o njihovoj vladavini, dobro znaju da ja znam iskomunicirati narodu da mu je prosječna plata 5 godina nepromijenjena, da je prosječna penzija 350 KM, da znam iskomuncirati koliko su se zadužili, znam koliko je korupcije napravljeno iz tih političkih kuhinja…“, odgovorio je Arapović.

Da li će Vam Fahrudin Radončić dati odriješene ruke što se tiče SBB-a?

SBB mijenja karakter, Promijenio ga je odlukama da postavlja nestranačke ljude na važne pozicije javnih predzeća, a to je u slučaju Svetlane Cenić. Niko nije prije pustio stranačku šapu sa tih pozicija. SBB želi privući nestranačke ljude, profesionalce, želi struku ispred politike, čast i znanje ispred slijepe stranačke lojalnosti. To je moj motiv što ulazim u politiku, da ova zemlja može biti prosperitetna ako se radi na drugačiji način“, rekao je Arapović.

Arapović je kazao da sadašnji politički establišment ima mnogo razloga i nekontrolisane moći da izabere suprotno od EU, slobode, budućnosti i Zapada.

Želim da nova generacija ljudi, sa iskustvom, znanjem i časti bez dugovanja vodi politiku. To je kvalitet ljudi koji treba biti u politici“, smatra Arapović.

Šta je Vaš interes za ulazak u politiku?

Moje dvoje djece je moj interes i druga djeca čiji roditelji nemaju priliku da daju korist općem dobru, da se bore za druge i daju više. Nisam razgovarao o pozicijama. Ja nisam tražio funkciju niti poziciju na listi niti ću tražiti. Neka drugi procjene moje kvalitete. Ako hoće, stavljam se na raspolaganje“, odgovorio je Arapović.

On je kazao da je krajem prošle godine potpisao papir s kojim traži rasid ugovora u CCI-u.

Pred cijelom nacijom sam obznanio da napuštam jedno radno mjesto i ulazim u politiku.

Smatrate li da se možete opet vratiti u nevladin sektor ako SBB podbaci na izborima?

Ne mislim donositi odluke koje će derogirati moja primarna moralna načela. Ušao sam čistog obraza i izaći ću čistog obraza, kao pobjednik ili ne“, rekao je Arapović i dodao da ga “ne interesuje funkcija, te da priliku trebaju dobiti najbolji.”

Kakvo je Vaše iskustvo sa Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a?

Nemam veliko iskustvo. Imali smo par razgovora zadnjih 15 dana. Sve odluke su plod svježih razgovora. Nisam imao konkretnije i kraće razgovore s nekim. To je osobina koju cijenim, bez uvijanja i bez oraha u džepu…“, rekao je Arapović.

Da li vas je zvao direktno Radončić?

Da, direktno me zvao. Njegova sekretarica je zvala i tražila sastanak koji je obavljen. Razgovarano je o opcijama. Rekao sam da nisam direktno zainteresovan za izborne liste, da ne uslovljavam funkcijom niti me interesuje plata u javnom sektoru. Proteklih 20 godina sam zaradio na tržištu, nisam uzeo marku izvan tržišta. Na tim principima smo se odmah dogovorili. Šef izbornog štaba nije stranačka funkcija, to može biti profesionalac“, izjavio je Arapović za N1.

Da li je Vaša supruga (potpredsjednica Saveza za bolju budućnost BiH) presudila?

Karijere moje supruge i mene su išle odvojenim smjerovima, moja u civilnom sektoru, a njena u akademskoj zajednici. Spaja nas vjera u iste principe i u ovu zemlju“, mišljenja je Arapović.