Mijatović: "Twitter zakon" ograničava slobodu izražavanja

Vijesti 05. feb 201518:03 > 18:07
N1 info

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas u Banjoj Luci Zakon o javnom redu i miru kojim se propisuju prekršaji i prekršajne sankcije u toj oblasti i u kojem se društvene mreže tretiraju kao javno mesto, što je podjelilo poslanike.

Opozicija je proteklih dana uputila oštre kritike na tekst zakona, a nisu prisustvovali ni poslaničkoj diskusiji, niti glasanju o ovom Zakonu – salu su napustili prije izjašnjavanja.

U Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu navode da policija neće progoniti građane i novinare za javno iznesene stavove na društvenim mrežama.

Stoga je, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač usvojen amandman vladajuće većine po kojem sankcionisanju ne bi bile podvrgnute objave ukoliko se odnose na javno iznijeto mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, kao i da se kao sankcija briše kazna zatvora.

Dunja Mijatović: Zakon poražavajući po slobodu izražavanja

N1 info

Predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović kritikovala je novi zakon usvojen u Republici Srpskoj, koji kriminalizuje objave na društvenim medijima, ocjenjujući da je poražavajući po slobodu izjašnjavanja i slobodu medija na internetu.

Ona je u saopštenju izrazila razočarenje što su ignorisani kako lokalni, tako i međunarodni glasovi zabrinutosti.

Novi zakon, prema njenim riječima, utire put zakonskim ograničenjima slobode izražavanja i medija na internetu.

“Uključivanjem društvenih medija u zakon postoji opasnost da bi zvaničnici to mogli tumačiti loše definisanim terminima za sankcije i ograničiti slobodan tok informacija i slobode izražavanja na internetu”, podvukla je Mijatović.

Ona je, u pismu upućenom 27. januara predsjedniku skupštine RS Nedeljku Čubriloviću, pozvala parlament da ne prihvati zakon prije nego što razmotri amandmane koji osiguravaju da neće biti štetne implikacije po slobodu izražavanja i medija.

Tviteraši u šoku

Aktivni “tviteraši” ostali su u šoku nakon izglasavanja ovog zakona. Na svoj način su odlučili da kažu šta misle o tome, pa danas na društvenim mrežama pišu samo pohvale o vladajućoj strukturi u Republici Srpskoj, a obavezno koriste hashtagove – #samopozitiva i #zjrm.