Oštre reakcije na dopis Ministarstva prosvjete i kulture RS

Vijesti 05. feb 201817:07 > 17:09
N1

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je dopis na javne univerziteta iz ovog bh. entiteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u kojem ih upozorava da razni evropski projekti u oblasti visokog obrazovanja i međunarodne saradnje predstavlju opasnost za Republiku Srpsku i njene nadležnosti.

Za Ministarstvo prosvjete i kulture RS sporno je saomoinicijativno učešće profesora na naučno-stručnim konferencijama na nivou BiH i drugim.

Razlog je naveli su prvobitno:

“Uočeno je da u zaključcima konferencija, odnosno dokumentima kojima rezultiraju projekti, postoji negiranje entitskih nadležnosti Republike Srpske u oblasti viskog obrazovanja”.

Zato Ministarstvo napominje profesore da su u obavezi zaštite ustavne pozicije Republike Srpske i njene nadležnosti:

– Spriječiti samoinicijativno učešće pojedinaca i predstavljanje univerziteta na konferencijama regionalnog karaktera

– o svim inicijativama za uspostavljanje zajedničkih radnih tijela na nivou BiH, izmjenu i dopunu postojećih zakonskih rješenja, te izradu strateških dokumenata na nivou BiH, koje nastanu u okviru gore navedenih projekata, obavijestiti Ministarstvo pisanim putem.

Mnogo bure izazvalo je ovo obavještenje, no resorni ministar Dane Malešević danas u NSRS nije želio da ga komentariše pred kamerama.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH za N1 kažu:

“Izrazili smo zabrinutost zbog ovog pisma i njegovog potencijalnog obeshrabrujućeg efekta na učestvovanje građana BiH i akademskih institucija u programu ERASMUS+, koji finansira Evropska unija.

Ministar je dao usmena uvjeravanja da pismo neće uticati na ERASMUS+ ili druge programe ili projekte EU te da ga ne treba tumačiti kao ograničavanje mogućnosti zaposlenika univerziteta da se angažuju u akademskim diskusijama o obrazovanju ili drugim temama.

Kako je dogovoreno na sastanku Podkomiteta o inovacijama, informacionom društvu i socijalnoj politici Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji je održan 30. januara u Briselu, očekujemo pismeno pojašnjenje i pažljivo pratimo situaciju”.

Jedan od najaktivnijiih akademskih radnika i profesora Miodrag Živanović u kratkom telefonskom razgovoru nam je rekao: “Sramota me je ovo i komentarisati”.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS danas pismeno pojašnjavaju svoj raniji stav. Tvrde da im nije bila namjera da isključe profesore iz projekata, ali da jeste “da se onemogući pojedincima da iz njima znanih razloga prisustvuju skupovima i odlučuju o stvarima za koje nisu nadležni”.

Dodaju da je nelogično da neko predstavlja ustanovu u kojoj radi, a da prethodno, sa rukovodstvom te ustanove, nije usaglasio stav o eventualno predloženim zaključcima.

I dok banjalučki studenti i profesori ćute o svemu, regovao je Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu. Kažu upustvo je “anticivilizacijsko” i njime se krši akademska sloboda:

“To je jedan opasni presedan rukovodstva jedne od naših administrativnih jedinica, koji se pod hitno mora osuditi i poništiti, a kojim se upućuje instrukcija dijelu akademske zajednice sa ograničenjima o bavljenju naukom”, navodi se u saopštenju SPUS-a.