Radna akcija na Tjentištu, situacija trenutno stabilna

Vijesti 05. feb 201818:09 > 19:44
N1

Situacija na Tjentištu je trenutno stabilna, spomenik i kosturnica palim borcima bitke na Sutjesci su sigurni. Polako se sanira šteta, a podrška stiže sa svih strana.

Na Tjentištu radna akcija. Sanira se klizište koje se pokrenulo prije dva dana i ugrozilo spomenik i kosturnicu palim borcima bitke na Sutjesci. Problem su napravile podzemne vode, a radnici vrijedno rade da bi očistili odvodne kanale.

“Situacija je stabilna, kosturnica je sigurna, spomenik je još sigurniji pošto je udaljen 40 metara od kosturnice. Sinoć kasno me zvao Miodrag Živković, autor spomenika iz Beograda, i on mi je rekao da je spomenik građen na tvrdom tlu i takođe kosturnica tako da po njemu nemamo nikakvog razloga za bigu”, kaže Dejna Pavlović, direktor NP “Sutjeska”.

Milovan Radović je radnik NP Sutjeska od ‘88 godine. Klizište mu je do sada nepoznat izazov.

“Priroda je naopaka, možda je ne poštujemo dovoljno, pokazala svoje zube i desilo se što se desilo u subotu. Došlo je do klizišta, evo radimo danas, imamo akciju, pokušavamo sanirati te kanale, odvode i nadamo se u pomoći dobrih ljudi institucija”, navodi Radović.

Problem je predstavljao i nedostatak projektne dokumentacije koja je u međuvremenu pronađena, odnosno projekat sanacije klizišta iz 1986. Direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS-a Stevan Jovanović izjavio je da će u saradnji s nadležnim institucijama biti napravljen novi projekt kako bi se klizište u potpunosti saniralo.
Radnici sa druge strane kažu kako ih raduje podrška koju su dobili ne samo iz BiH već i regije, a sa sjetom se prisjećaju prošlih vremena. 

Milenko Šarović je odrastao u NP Sutjeska i kaže kako je prije bilo dosta bolje, ali da se situacija polako popravlja.

“Vraća se narod, ima dosta stranaca, ima iz dijaspore, Srbije, Slovenaca vraća se, priroda ih je privukla”, kaže Šarović, radnik NP “Sutejska”.

A privlači ih i spomenik, koji je simbol Bitke na Sutjesci, najveće bitke u Drugom svjetskom ratu u tadašnjoj Jugoslaviji.

Ove godine obilježava se 75 godina od bitke na Sutjesci. Svi uposleni NP Sutjeska su istakli kako će učiniti sve da saniraju klizište kako bi sve bilo spremno za obilježavanje ove godišnjice.