Isović: Živimo šizofrenu stvarnost, sve nam postaje normalno

Vijesti 07. feb 201808:25 > 08:37
N1

Benjamin Isović pjesnik i muzičar bio je gost jutarnjeg programa N1 televizije u kojem je komentarisao ponovo pokrenutu priču o tekstu himne BiH.

Opet se pokrenula priča o himni. Mali tračak nade dala je Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je, preglasavanjem podržala zaključak Skupštine KS da BiH dobije tekst. Šta mislite može li BiH dobiti himnu u izbornoj godini?

To se ponavlja u ciklusima. Kada nam zatreba nade, tražimo ovakve prilike. Zamislite kakav život živimo kada treba da se nadamo takvoj običnoj stvari i kada nam to predstavlja satisfakciju. Konkurs je raspisan 20. juna 2008. godine. Prošlo je 10 godina. Vidite kako se stvari odvijaju. Aleksandra Pandurević kaže da je to cirkus, što se postavlja pitanje teksta himne. A nije cirkus to što više decenija blejimo dok se intonira naša himna. To je pokazatelj obrata stvari iz oblasti vjerujete li više nama ili svojim očima“, kazao je Isović.

On smatra da, zapravo, kompletan cirkus pravi sistem.

Ministarstvo pravde je objavilo javni poziv i mi kao autori smo zapravo obmanuti jer je cijeli javni poziv realiziran, svi su uredno primili naknade, jedino Šestić i ja niti smo obaviješteni o bilo čemu oficijelno niti smo naknađeni za ono što smo uradili i što nam pripada. Mi smo uputili prijedloge koji su prošli, usaglasili, i to je prošlo čak Vijeće ministara i otišlo u Parlament“, podsjetio je Isović i dodao kako smatra da bi himna mogla biti funkcionalna pjesma i da nema niti jednog stručnog mišljenja koje bi moglo biti kontra argument za ovu diskusiju.

Isović smatra da se “pokušava da države bude sve manje na svim nivoima”.

Na pitanje kako komentariše intoniranje himne predsjedavajuće Ane Babić u Skupštini KS, Isović je odgovorio da je bio šokiran onim što je vidio.

Bio sam šokiran, zbog prirode stvari i mjesta situacije. Još jednom smo se na prilično loš način podsjetili na to kako nam himna nema teksta. Bio bi smiješan da se desio bilo gdje, u Belgiji ili Ruandi. To je pokazatelj da živimo jednu šizofrenu stvarnost. Predsjedavajuća je na jedan slog otpjevala himnu, ako je to uopće moguće. I polako nam sve postaje normalno.”

Gost Novog dana je kazao da svi prisustvujemo teatru apsurda.

Ako je moguće da vas Ministarstvo pravde prevari i postane Ministarstvo nepravde, moguće je da raspišu i novi konkurs za himnu. Ovdje je sve moguće, nažalost“, poručio je Isović.