Nastavak akcije Zadruga, pretresi na 12 lokacija u Sarajevu

Vijesti 07. feb 201811:05 > 11:10
N1

Rano jutros po nalogu Tužilaštva KS izvršeni su pretresi na 12 lokacija na području Kantona Sarajevo u nastavku akcije 'Zadruga'.

Rano jutros po nalogu Tužilaštva KS izvršeni su pretresi na 12 lokacija na području Kantona Sarajevo u nastavku akcije ‘Zadruga’.

U toku dana bit će poznato više informacija s obzirom da je akcija još uvijek u toku, rečeno je za N1 iz Tužilaštva KS.

Podsjetimo, u sklopu dosadašnjeg rada na ovom predmetu izvršeni su pretresi na 14 lokacija na području KS-a i to 12 prostorija pravnih osoba, pet stanova, šest automobila i 19 osoba, te je izuzeta obimna dokumentacija koja će poslužiti u daljem krivičnom postupku.
Među osumnjičenima su Enisa i Sanel Đalić, vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“, koji se terete da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu, koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i učenika, „oprala“ više desetaka miliona KM.

Kako iz Tužiteljstva KS navode, članovi spomenute grupe su – Hasan Lojo, Husein Borišić, Adnan Karahasan, osnivač i direktor firme „Simp company“, Saliha Dervišević, obrtnička djelatnost „Obnova“, Senad Biberović, direktor firme „ELMAX-INŽENJERING“, Igor Mišić, direktor Salona bankarske opreme, Nihad Bilić, direktor firme „Best&Time“, Hadis Kustura, direktor firme „MHS“, Ali Kadrić, firma „MHS“, Ramiz Duraković, direktor „Lokoma“, Milan Bralović, vlasnik firme „Mibral“ i drugi.

Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa MUPKS-a, finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu, inspektorima Porezne uprave FBiH, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.