Donesena odluka o dodjeli priznanja Stjepanu Mesiću

Vijesti 28. feb 201812:19 > 12:23
N1

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena je odluka o dodjeli priznanja Počasni građanin Sarajeva Stjepanu Mesiću.

Gradsko vijeće grada Sarajeva sa 23 glasa za, 1 protiv i jednim suzdržanim usvojilo je odluku o dodjeli priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva Stjepanu Mesiću.

Raspravu su obilježila pitanja treba li uopšte raspravljati o ovome budući da je Mesić poručio da odbija ovo priznanje, te postoji li mehanizam da natjeraju Mesića da primi ovo priznanje.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić vijećnicima je pojasnio da ima dosta argumenata da ovo priznanje bude dodijeljeno Mesiću, ali da nema argumenata da bude dodijeljeno turskom piscu Orhanu Pamuku.

Kako je rekao Gavrić, Pamuk nije pisao o Sarajevu ni o BiH, a ovo priznanje nije nagrada za životno djelo. Gavrić je podsjetio i da se ovo priznanje dodjeljuje dva puta godišnje.

Gradski vijećnici Grada Sarajeva usvojili su danas na sjednici odluke o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” Vladi Ragužu, prof. dr. Kurtu Kalcheru i Kulturnom centru Kralj Fahd te nagrade “Graham Bamford” Kenanu Ćubari i Irfanu Foči.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Grada Sarajeva Velija Katica kazao je da je Komisija razmatrala prijedloge te zaključila da postoji dovoljno argumenata da predloženi dobiju nagrade.