Rašidagić: Floskula Kolinde Grabar-Kitarović i ono "ali"

Vijesti 06. mar 201817:31 > 17:34
N1

Profesor Međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Ešref Kenan Rašidagić komentarišući današnju trilateralu u Mostaru kazao je da je dijalog jedini put ka naprijed i put da se riješe razna pitanja. Ipak, ističe razliku između deklarativnih izjava zvaničnika i onoga što se događa nakon sastanka.

S jedne strane postoji deklarativna spremnost za dijalog i rješavanje pitanja. Svjedoci smo da ne postoji spremnost za stvarni u suštinski kompromis. Ne može se deklarativno nastupati i onda se čvrsto ukopati i stati iza svojih pozicija kada su, naprimjer, u pitanju granice. I hrvatska i srpska politika u ovom momentu nemaju konsenzus o unutarnjem političkom procesu da se BiH uvažava kao stvarni partner, odnosno kao susjedna država. Imaju cijeli niz pitanja u kojem BiH smatraju kao dio svoje interesne sfere i ovo koriste da ojačaju svoju poziciju“, rekao je profesor Rašidagić.

On je istakao da je to najbolje vidljivo sa Republikom Hrvatskom.

Uporno se pojavljuje floskule hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o tome da Hrvatska uvažava BiH i njen evropski put ali uvijek ima ono “ali”. Bilo je danas lijepih riječi, osmijeha i deklarativne podrške evropskom putu BiH. Često se čuje da se Hrvatska neće miješati u unutrašnje odnose, ali opet dolazi “ali”. Ponavlja floskulu, ali kaže da BiH mora promijeniti Izborni zakon. Ako to ne predstavlja miješanje, onda ne znam šta predstavlja miješanje u unutrašnje odnose BiH“, smatra gost Dana uživo na N1 televiziji.

Često čitamo izjave koje su blizu kategoriju “apsurdistana”, mišljenja je prof. Rašidagić.

Taj pojam dobro opisuje trenutnu situaciju. Nedavno je Miro Kovač svjesno ili nesvjesno kazao da Hrvatska podržava evropski put BiH, ali ako BiH želi nastaviti put mora promijeniti Izborni zakon. Kada su ga pitali kako promijeniti izborni zakon, da li presudom Sejdić-Finci koja govori da se u BiH ne poštuje zakon manjina, on kaže “Ne, nema to veze. Osnovno pitanje je konstitutivnost Hrvata.”

Danas su se osjetile tenzije na relaciji Bakir Izetbegović – Aleksandar Vučić zbog određenih neriješenih pitanja.

Što se tiče lidera koji se sastaju na samitima, dobra diplomatska praksa je da se određena pitanja identifikuju od strane eksperata sa obje strane. Svim stranama nedostaje ozbiljnosti i državničkog iskustva u smislu da se ključna pitanja ne rješavaju na takav način, već da iza toga stoji mnogo mjeseci ili godina rada. I ovdje je takva situacija potrebna. Ako pitanje nije moguće riješiti dobar prijedlog je i arbitraža“, kazao je gost N1 televizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.