Emiru Nuhanoviću određen jednomjesečni pritvor

Vijesti 03. apr 201813:26 > 13:32
N1

U nastavku operativne akcije „Zadruga“ ispitano je više osoba, koje se sumnjiče za organizirani kriminal i pranje novca, među kojima i dirigent Emir Nuhanović, bivši direktor Sarajevske filharmonije.

Na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), osumnjičenom Nuhanoviću je Kantonalni sud Sarajevo (KSS) odredio jednomjesečni pritvor, potvrđeno je u Kantonalnom tužilaštvu.

Akcija “Zadruga” se provodi na području KS-a, a Tužilaštvo KS je u tom predmetu istražne radnje provodi u koordinaciji s MUP-om KS, Finansijsko-obavještajnim odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i inspektorima Porezne uprave FBiH, te uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencija BiH (OSABiH).

Kako mediji prenose, u spomenutoj akciji priveden je i ispitan veliki broj osumnjičenih osoba. Nezvanično, radi se o više od 100 direktora privatnih i državnih firmi.

Tužilaštvo KS ih sumnjiči za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca i poreznu utaju, na način da su posljednjih nekoliko godina sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju studenata i učenika ‘oprali’ više miliona KM.+

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.