Uoči dolaska Erdogana: "Oni dobronamjerni i oni zlonamjerni"

Vijesti 19. maj 201817:46 > 19:09
N1

Uoči Erdoganove posjete predsjedavajući Predsjedništva BiH poručuje da sve dok Turska igra pozitivnu ulogu na Balkanu predsjednik Erdogan je dobrodošao.

“Svaka zemlja koja je prisutna u Bosni i Hercegovini želi imati neki uticaj, manji ili veći, dobronamjeran ili drugačiji. Dakle, kad je u pitanju Turska to je jedan rastući uticaj koji je dobronamjeran. I, dok je tako ja ne vidim da se na takav način odnosi dio javnosti u Bosni i Hercegovini prema predsjedniku Erdoganu. On je dobrodošao u Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Bakir Izetbegović.

Iz Republike Srpske različite reakcije. Premijerka Cvijanović smatra da nema mjesta uplitanju u unutrašnje stvari i širenju zapaljivih poruka. Iz opozicije nešto drugačiji tonovi.

Negativne poglede na posjetu turskog predsjednika osuđuje predsjednik Udruženja Bosansko-turskog prijateljstva.

“Oni dobronamjerni u ovome vide sve ono kako je i najavljeno. Oni zlonamjerni i bolesno ambiciozni kojima uvijek i sve što je dobro u Bosni i Hercegovini smeta”, kazao je Rizvan Halilović, predsjednik Drušrva bosansko-turskog prijateljstva.

Unija Turskih Evropskih demokrata koja je i organizator kongresa očekuje oko 20.000 posjetilaca iz svih dijelova Evrope, Balkana, pa i iz Azije.

“Smatramo da je za pohvalu činjenica da predsjednik Erdogan podstiče harmoniju i mir u zemljama Balkana. Stoga, organizovanjem ovog događaja u BiH, EU šaljemo poruku da se treba držati dolje od populističke retorike, te da se svjetski mir temelji na kulturi zajedničkog života”, pojasnio je Zafer Sirakaya, predsjednik UETD-a.

Posjeta turskog predsjednika Bosni i Hercegovini dolazi nedugo nakon susreta koji je imao sa srbijanskim predsjednikom Vučićem tokom kojeg se također razgovaralo o dešavanjima u regionu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.