Pudarić za N1: Dokazano da postoji sistemska diskriminacija

Vijesti 31. maj 201818:20 > 19:03
N1

Na odluku CIK-a BiH da ne prihvati njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, danas je reagovao Svetozar Pudarić. Za N1 je istakao da je ovom odlukom dokazano da postoji sistemska diskriminacija u BiH.

“Mogu reći da sam jedan od ljudi koji je radostan kad izgubi spor. U ovom slučaju kada ne dobije kandidaturu za člana Predsjedništva BiH jer je upravo cijela aktivnost pokrenuta kako bi se na kraju dokazalo da postoji sistemska diskriminacija”, kazao je Pudarić.

Značaj odluke je za Pudarića utoliko već jer je riječ o odluci domaćih institucija.

“Pri tom dokazalo unutar našeg pravosudnog sistema, a ne na, prvenstveno, Sudu u Strazburu. Dokazalo se da naš sistem ima načina i ima snage da se s tim izbori. Dakle, ovo je prvi preduslov da bi se krenulo dalje u borbu za brisanje sistemske diskriminacije iz Izbornog zakona BiH”, zaključio je Pudarić.

Podsjećamo, ne samo Pudariću, već i Sejfudinu Tokiću je CIK BiH odbio kandidaturu. Pudariću je odbijena kandidatura zbog prijavljenog prebivališta u FBiH čime mu je onemogućeno da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH koji se bira u RS-u.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.