Softić o ZKP: Vjerovatno je bilo "prijetnji ispod stola"

N1

Nakon godinu dana neslaganja, danas su delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dva rješenja Zakona o krivičnom postupku bila prihvatljiva - Kluba Hrvata i Halida Genjca. Prošle sedmice ambasadori zapadnih zemalja okrivili su HDZ BiH i SNSD za neprovođenje presude Ustavnog Suda u ovom slučaju. Iz SDA poručuju da je pritisak urodio plodom.

Safet Softić, delegat SDA i zamjenik predsjedavajućeg u Domu naroda, je kazao sljedeće:

“Ako hoćete vjerovatno je bilo i nekih ispod stola prijetnji koje su upućene delegatima koji bi eventualno danas zaustavili ove procedure”, rekao je Softić.

Sa ili bez prijetnji za oba prijedloga i glasalo je svih pet delegata u klubu Srba. Za prijedlog Halida Genjca i jedan delegat iz Kluba Hrvata.

Ognjen Tadić, delegat DNS-a i predsjedavajući Doma naroda je objasnio da je time omogućeno predlaganje amandmana na oba prijedloga Zakona.

“Na taj način smo omogućili da Klub delegata srpskog naroda kako je to i najavio uloži svoje amandmane i na onaj prijedlog Zakona o krivičnom zakonu koji je uputio klub Hrvata, ali i prijedog gospodine Genjca”, istakao je Tadić.

I iz HDZ-a i SDA danas poručuju spremni su na kompromis, no HDZ-u i dalje neprihvatljiv način sticanja imuniteta pri svjedočenju.

Bariša Čolak, delegat HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, smatra da nije uredu da se svjedoku da je imunitet za kazneno djelo.

“Ja ne mislim da je dobro da se daje takva vrsta imuniteta osobi koja je počinila djelo za koje je zaprijećena kazna od 10 godina zatvora. Mislim da nije uredu ni to da se svjedoku daje imunitet za kazneno djelo, ukoliko bi sebe izložio opasnosti ako je zaprijećena ista kazna kao i za djelo o kome svjedoči”, objasnio je Čolak.

Iz SDA kažu razlike u dva prijedloga su suštinske, no šta je suština Safet Softić nije htio da objasni.

“Ne radi se uopšte o tehničkim detaljima radi se o suštinskoj razlici, ali kada uđete u te detalje… Dobro, o tome ćemo razgovarati na sjednici doma”, kazao je Softić.

I dok u SDA pritisak međunarodne zajednice ocjenjuju pozitivnim, iz HDZ-a stiže odgovor na pismo ambasadorima. Predsjednik ove stranke, Dragan Čović piše da su u pripremi prijedloga kluba Hrvata učestvovali međunarodni eksperti.

Borjana Krišto, zastupnica HDZ-a BiH i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma, kazala je da se dobro upitaju oni koji u HDZ-u traže krivca da li doprinose BiH.

“Ako postoje neki koji žele u ovoj zemlji samo tražiti neke krivce pogovotovo kada je u pitanju HDZ BiH neka to čine, i neka se pitaju da li je to doprinos BiH i svim njenim narodima i građanima”, ukazala je Krišto.

Ni u SNSD-u nisu zadovoljni odnosom ambasadora Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, te visokog predstavnika i OSCE-a.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu smatra da niti u jednoj državi opozicija ne snosi odgovornost.

“Potpuno neprihvatljivim smatramo da se SNSD okrivljuje za nešto što su trebale da učine političke partije koje vrše vlast na nivou BiH. Ni u jednoj zemlji opozicione partije ne snose odgovornost za takvu stvar”, rekla je Majkić.

Na sljedećoj sjednici Doma naroda naći će se još jedan prijedlog izmjena ZKP. U parlamentarnu proceduru ga je uputio Amir Fazlić poslanik SDA. Usvojen je u Predstavničkom domu, i identičan je prijedlogu danas, u prvom čitanju, usvojenom Halida Genjca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.