Vlada RS emituje obveznice na međunarodnom tržištu

Vijesti 07. jun 201814:34 > 14:36
N1

Vlada Republike Srpske odlučila je danas da 21. juna na Bečkoj berzi emituje prvu emisiju obveznica Republike Srpske na međunarodnom finansijskom tržištu u vrijednosti 200 miliona evra, rekao je ministar finansija Zoran Tegeltija.

“Očekivani datum uplate, ako bude uspješna emisija, je 28. juna. Odlučili smo da idemo na petogodišnje obveznice sa rokom dospijeća glavnice 28. juna 2023. godine. Svjesni smo svih rizika koji nosi prvi izlazak na međunarodno finansijsko tržište”, rekao je Tegeltija na konferencii za novinare nakon sjednice Vlade u Banjaluci.

Tegeltija je pojasnio da je 200 miliona evra dio ukupne odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a, te se Vlada opredijelila da ide na drugačije izvore finansiranja.

“Do sada smo finansiranje obezbjeđivali samo na domaćem tržištu, sada želimo proširiti izvore finansiranja i na taj način obezbijediti dolazak međunarodnih predstavnika. Prva emisija koju mi uspješno okončamo kao država stvara mogućnost i sigurnost da to isto mogu da rade i privatne i javne kompanije za velike investicione projekte”, istakao je Tegeltija.

On je naveo da prednost predstavlja činjenica da Republika Srpska nema žiralno valutni rizik, koji je jedan od najčešćih kod izlaska na međunarodno finansijsko tržište, jer je kurs KM vezan za evro.

“Pažljivo smo balansirali iznos naše prve emisije i on je vezan za ukupan dug koji planiramo u finansiranju u ovoj godini. Planirali smo da naše zaduženje ni na koji način neće biti dodatno povećano jednokratnim povlačenjem emisija obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu”, pojasnio je Tegeltija.

Tegeltija je ponovio da Vlada RS-a ni u jednoj varijanti nije spremna platiti bilo kakvu kamatnu stotu koja bi bila iznad pet odsto.

On je dodao da će sljedeće sedmice predstavnici Ministarstva razgovarati sa međunarodnim investitorima u šest gradova Zapadne Evrope, od Beča do Londona, da bi objasnili sve dokumente koje su pripremili, da bi obrazložili zašto je dobro investirati u Republiku Srpsku, te će se u tom vremenskom periodu i znati kako će se kretati kamatna stopa.

“Imamo veliko interesovanje za ovu emisiju obveznica”, tvrdi Tegeltija.

On je rekao da se Vlada dugo pripremala za ovaj projekat koji se kreće u okviru onoga šta je dogovoreno kada su usvajani budžet i rebalans budžeta Republike Srpske.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.