Uručena donacija migrantima smještenim u Salakovcu

Vijesti 19. jun 201815:58 > 16:02
Anadolija

Povodom Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava 20. lipnja/juna, državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac s Anne-Christine Eriksson, regionalnom predstavnicom UNHCR-a za jugoistočnu Europu i predstavnicom u BiH, posjetila je Izbjeglički i Readmisioni centar u Salakovcu kod Mostara.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

  Prilikom posjete ministrica Borovac u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine podijelila je poklone za djecu smještenu u centrima, te uručiti donaciju Crvenom križu Grada Mostara, a koja je prikupljena zahvaljujući bosanskohercegovačkim kompanijama.

“Došli smo u Izbjeglički centar prije svega radi izbjeglica koje su ovdje na brizi Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Tu je 20 djece i 13 odraslih osoba koje već druže vrijeme borave u ovome centru, ali nismo mogli da zaobiđemo ni migrante koje su ovdje“, kazala je Borovac.

Poklone koje su donirali “Klas” i “Vispak” dodijelili su djeci izbjeglicama i djeci koja su u statusu migranata, a njih je kako naglašava 70.

“Ono što želim da kažem jeste da u ovome ovdje centru zbog uslova koje imamo možemo da pružimo adekvatnu zaštitu i brigu migrantima, a posebno našim izbjeglicama. Ono što nas raduje kada su u pitanju izbjeglice koje već duže vrijeme borave, jeste da su ta djeca školuju i da imaju zdravstvenu zaštitu. Danas smo obradovani da dvije osobe koje su bile nepismene su završile deveti razred i oni vrlo brzo, neki među njima dobit će i državljanstvo BiH tako da će početi rješavati svoj status na drugi način“, pojasnila je Borovac.

Kada su u pitanju migranti, kako ističe, oni u Salakovcu imaju sve uslove i da su zadovoljni.

“Najviše je porodica s djecom i oni prihvataju sve naše uslove koje imamo u ovom izbjegličko-prihvatnom centru. Naravno njihov broj se mijenja iz dana u dan , oni dolaze i odlaze ali ono što možemo da im pružimo jeste adekvatan smještaj hrana i adekvatna zdravstvena zaštita“, zaključila je Borovac.

Da su uvjeti boravka izbjeglica i migranata u Salakovcu zaista adekvatni uvjerila se i regionalnom predstavnicom UNHCR-a za jugoistočnu Europu Anne-Christine Eriksson koja je podsjetila na značaj obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica kojima je potrebna zaštita i sigurnost.

“Današnja donacija je pokazatelj da solidarnosti i humanost ljudi u Bosni i Hercegovini“, kazala je Eriksson.

Direktor Centra Salakovac Edin Denjo ističe kako se briga za korisnike Izbjegličkog centra u Salakovcu nastavlja i da imaju sve što im je potrebno.

“U Centru trenutno boravi 170 migranata od kojih je danas stiglo njih 30“, kazao je Denjo navodeći kako se broj migranata među kojima je 70 djece konstantno mijenja, jer oni svi imaju slobodu kretanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.