Hasečić: Jedini cilj porodica je da se sazna istina

Vijesti 27. jun 201814:31 > 14:34
N1

Mirnim šetnjama od jednog do drugog stratišta, polaganjem cvijeća i učenjem dova, Višegrađani su danas obilježili još jednu godišnjicu stravičnih zločina u Pionirskoj ulici i na Bikavcu.

U živim lomačama, u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj i Mehe Aljića na Bikavcu, 14., odnosno 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Iz udruženja žrtava poručuju kako o lomačama danas svjedoči njihova istrajna borba za istinu i pravdu bez koje nema pomirenja.

“Šta reći ako tragate 26 godina za kostima. Da nijedan Srbin u Višegradu, naše prijašnje komšije, naši prijatelji, do danas nisu željeli da kažu gdje su izmještene kosti živo zapaljenih civila. Jedini cilj porodica je da se sazna istina, da se dostojanstveno ukopaju i da znaju gdje će doći i proučiti fatihu. Za nas je jedino sveto mjesto ova živa lomača, gdje su zapaljeni”, kazala je za N1 Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”.

“Obaveza je da budemo ovdje, da ispoštujemo sve one koiji su ubijeni na ovom i na svim drugim mjestima u Bosni i Hercegovini. Da pošaljemo poruku negatorima da nikada neće uspjeti. Oni danas možda jesu glasni, možda na prostoru koji se zove Republika Srpska imaju veću moć. Ali vrijeme je pred nama, ta moć će oslabiti, mi ćemo ojačati. Istina i pravda će pobjediti u Višegradu i na svim drugim mjestima. Molim vas da istrajete”, rekao je Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

Svjedoče, kažu, prvenstveno i haške presude Milanu Lukiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora, i Sredoju Lukiću, osuđenom na 27 godina. Šutnja o tome gdje su posmrtni ostaci više desetina zapaljenih ljudi, najviše boli preživjele.

U međuvremenu, Sud BiH odredio je pritvor i Radomiru Šušnjaru, koji se tereti za sudjelovanje u ratnom zločinu kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu, prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.