Godišnjica "Živih lomača": 26 godina čekanja istine

Vijesti 27. jun 201816:57 > 19:19
N1

U Višegradu je obilježena 26. godišnjica “Živih lomača”, svirepih zločina nad Bošnjacima u junu ratne 1992. godine. Tog je mjeseca u kućama Mehe Aljića u naselju Bikavac te Adema Omeragića u Pionirskoj ulici živo zapaljeno više od stotinu žena, djece i staraca.

Preko blata do “žive lomače”. Višegradskog mjesta koje izaziva uzdah. Kuća u kojoj su, lipnja 1992. godine spaljeni – nekad živi ljudi. Bošnjaci. Danas – u Pionirskoj ulici – tek kuća sjećanja, do koje je prilaz gotovo nemoguć. Unutrašnjost kao opomena na svirepu brutalnost s konca prošlog stoljeća. U njoj je, među desecima stradalih, bilo i dijete čije je srce, nakon svega dva dana od rođenja, u žaru plamena prestalo kucati.

Bakira Hasečić, iz Udruženja “Žena-žrtva rata” je kazala da imaju samo jedan cilj  – istina.

“Jedini cilj porodica je da se sazna istina, da stradale dostojanstveno ukopaju; da saznaju gdje će doći i proučiti fatihu. Za nas je jedino sveto mjesto ova ‘živa lomača’ gdje su zapaljeni, gdje je njihovo meso i njihova krv natopljena u ovoj lomači – na sramotu cijelome svijetu”, rekla je Hasečić.

“Koga su uhvatili, toga su ubili”, ispričao nam je Ramo Kurspahić. Dvadeset i šest godina kasnije iznova se prisjeća trenutaka vlastite bespomoćnost i kolone smrti u kojoj su odvedeni članovi njegove najuže obitelji. Ni do danas posmrtnim ostacima tragovi se ne naziru.

“Ovdje sam izgubio oca, majku, troje bratove djece, snahu i još puno familije. Nemam mezarja ni od pradjeda, ni djeca, ni oca. Volio bih da ih ukopam dok sam živ, ali niko neće da kaže gdje su kosti. Nažalost, tako je”, istakao je Kurspahić.

Šutnja o tome gdje su posmrtni ostaci najviše boli preživjele. O zločinima svjedoče i haške presude Milanu Lukiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora, i Sredoju Lukiću, osuđenom na 27 godina. U međuvremenu, Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor i Radomiru Šušnjaru, optuženom da je sudjelovao u nezakonitom zarobljavanju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS je mišljenja da će “istina i pravda pobijediti”.

“Oni danas možda jesu glasni, možda na ovome prostoru koji se zove Republika Srpska imaju veću moć, ali vrijeme je pred nama – ta moć će oslabiti, a mi ćemo ojačati. Istina i pravda će pobijediti i u Višegradu i na svim drugim mjestima, molim vas da istrajete”, naglasio je Salkić.

Čekajući istinu, suočavanje i iskreno pomirenje, kako o onome što se dogodilo u Pionirskoj, tako i ovdje na višegradskom Bikavcu, poruka sa spomen-ploče izdvaja se od drugih: zaborav je osobina slabih i nemoćnih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.