"Titov bunker" u Konjicu predat u nadležnost Vlade FBiH

Vijesti 20. feb 201516:05 > 16:11
Reuters/Dado Ruvić

Ministarstvo odbrane BiH predalo je vojni objekat u Konjicu poznat pod nazivom "Titov bunker" Službi za zajedničke poslove organa i tijela Vlade Federacije BiH.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopšteno je da je objekat “D-0” ili “ARK” u nadležnost federalne Vlade predat 10. februara, u skladu sa Sporazumom o osnovnim principima za rješavanje pitanja nepokretne i pokretne imovine koja će i dalje služiti za potrebe odbrane, a koji je sklopljen između Ministarstva odbrane BiH i entitetskih vlada 2007. godine.

Odlukom Predsjedništva BiH o izmjenama i dopunama Odluke o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH od 18. aprila 2012. godine, objekat “D-0” u Konjicu definisan je kao neperspektivan za Oržane snage BiH.

U saopštenju se napomnje da na toj lokaciji prestaju da važe nadležnosti Ministarstva odbrane BiH, a samim tim i izdavanje odobrenja za posjetu objektu “D-0” u Konjicu.

Vojni objekat “Titov bunker” nalazi se na lokalitetu bivše namjenske industrije “Igman” Konjic, na desnoj obali rijeke Neretve, prostire se u tri kamuflažne zgrade, ulaz u objekat izgrađen u unutrašnjosti brda, iznad kojeg je planina Zlatar.

Objekat nosi naziv ARK, odnosno “Armijska rezervna komanda”, i sastoji se iz tri dijela – vanjski nadzemni, koji čine tri zgrade, koje liče na vikendice i prvenstveno služe za kamuflažu za tri ulaza u objekat, tuneli koji povezuju vanjski i štićeni dio objekta i imaju funkciju da amortizuju nuklearni udar, te štićeni dio gdje je ugrađen ukupno 21 sistem, a svi skupa čine režim rada i tehničkog održavanja objekta i još funkcionišu.

Osnovna namjena objekta “D-0” bila je da prihvati, smjesti i zaštiti Štab Vrhovne komande, uži dio Predsjedništva i Vlade Jugoslavije, da im obezbijedi optimalne uslove za rad, rukovođenje i komandovanje zemljom na neodređeno vrijeme u kriznim situacijama i u slučaju od opasnosti nuklearnog napada na Jugoslaviju.

Izgradnja objekta počela je u martu 1953. godine, odlukom vojnog vrha bivše Jugoslovenske narodne armije, a za izgradnju je utrošeno 4,6 milijardi američkih dolara