"Imamo više univerziteta nego 'nerazvijena' Njemačka"

Vijesti 05. jul 201810:41 > 10:48
N1

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 20. juna, nastavljena je danas razmatranjem Izvještaja o razlozima neprimanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta BiH u punopravno članstvo Evropske organizacije za osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Zastupnik BPS-a Zaim Backović svoje izlaganje počeo je, kako je kazao, rečenicom koja je davno upotrijebljena i koristi se kada se želi pripremiti neko društvo za uništenje.

“Ako želite uništiti neko društvo uništite mu školstvo, neobrazovanim ljudima lako je manipulisati. Imamo takvu situaciju sada u BiH. Mi u ovom trenutku u odnosu na broj stanovnika imamo više univerziteta nego ‘nerazvijena’ Njemačka, Francuska ‘koja propada’, Italija koja je ‘katastrofa’, Španija… Imamo oko 3,5 miliona stanovnika, a evropski standard je jedan univerziett na 3,5 miliona stanovnika. Broj univerziteta u BiH se graniči sa katastrofom”, kazao je Backović.

“Kada uđete i pokušate naći katalogizaciju onoga što su ti koji našu djecu uče, bilo gdje objavili, na prst jedne ruke naći ćete osobe koji su predavači. Dobro poznajemo politologiju, diplomatiju, ali realno življenje ne poznajemo”, naveo je Backović.

Poslanici bi trebali razmatrati i Informaciju o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) da organizira i provede fer izbore u oktobru 2018. godine, a predlagači te tačke dnevnog reda su poslanici Senad Šepić, Hanka Vajzović, Jasmin Emrić i Zaim Backović. 

Ranije utvrđenim dnevnim redom predviđena je i rasprava o radu, aktivnostima i postupcima CIK-a BiH u svjetlu predstojećih općih izbora i potrebe da budu organizirani u fer i poštenoj atmosferi, a tu tačku predložili su poslanici Damir Arnaut i Saša Magazinović. 

Preporuke za reformu energetskog sektora, trebala bi biti posljednja tačka dnevnog reda, a predožili su je poslanici Momčilo Novaković, Hanka Vajzović, Saša Magazinović, Predrag Kožul, Mirsad Isaković, Lazar Prodanović i Jasmin Emrić. 

Nakon što iscrpe preostale tačke dnevnog reda, poslanici bi se trebali izjasniti o svim tačkama koje su razmatrane u okviru te sjednice.    

Po okončanju ove, planirano je održavanje i nove sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVOna ovom linku.