Protest Sarajlija: Drveće sačuvali, protiv gradnje garaža

Vijesti 12. jul 201808:36 > 08:44
N1

Okupljanje građana koji se protive narušavanju izgleda sadašnjeg parka u sarajevskoj ulici Franca Lehara zakazano je za danas u 17 sati. Izgradnja podzemne garaže na tom mjestu, kažu, ugrozila bi zelena pluća naselja. Gosti novog dana bili su Edo Selimić, predstavnik građana i Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar.

Edo Selimić, predstavnik građana, istakao je da je drveće sačuvano i u ratu, a rješenje za problem parkinga vidi u izgradnji istog uz već postojeću asfaltnu traku i izdavanjem naljepnica za stanare.

“Građani su zabrinuti da će jedna velika lijepa zelena površina biti uništena tako što će ovo cijelo mjesto gdje stojimo (park) biti pokriveno betonom. Nestaće 56 stabala koje smo mi čuvali. Čak ni u ratu ni jedno stablo nije posječeno. Ovdje je ulaz u glavni grad države, gdje se nalazi jedan čelični odbojnik kao na autoputu, mi smo u više navrata u mandatu prošlog načelnika, tražili, pokušavali da napravimo uz već postojeću asfaltnu traku parking prostor koji ne bi narušio ambijent, ovo zelenilo. Bilo bi sad 120 parking mjesta. Već nam je oteta jedna površina ispred BH Telecoma gdje smo imali 200 parking mjesta. Pokušavamo da, ono što gradska i opštinska vlast daju novac za zelene fasade, ovdje imate tu ljepotu, da sačuvamo ono što nam je priroda dala i da zajedničkim dogovorom iznađemo neko rješenje. Da ostane zelena površina ali i da građani dobiju svoja parking mjesta i da to bude po principju Marijin – Dvora 1. Imate markicu i plaćate opštini a svi oni koji rade u gradu neka plaćaju 2 KM, kao svi u Kantonu Sarajevo sat parkinga.  Onda će biti mjesta koliko hoćete. Cilj je da se ospori faza II. Danas će se okupiti građani u 17 sati da izraze nezadovoljstvo što se ova cijela površina pokušava zauzeti betonom”, istakao je Selimić.

Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar kaže da opština osluškuje zabrinutost građana.

“Uloga vlasti i organa je da stvara bolje uvjete za življenje građana, a građani imaju svoje viđenje kako se to realizira, svoje poglede, ideje. Za to sam da se uvažavaju ideje građana koje mogu unaprijediti i život na ovom lokalitetu. 2007. godine Gradsko vijeće donijelo je izmjene i dopune regulacionog plana, Gradski centar, Marijin – Dvor faza II, koja je i tada podrazumijevala izgradnju podzemne garaže sa 260 mjesta ispod zemlje i očuvanje zelene površine. Ovim izmjenama koje su sada date predloženo je, nije usvojeno, ide na općinsko vijeće, predviđaju se dva ulaza umjesto jednog. Iz tehničkih, sigurnosnih razloga i dalje ostaje zelena površina. Općina je htjela da uradi istraživanje stanara, to je radila naša nadležna služba. Sto stanara je dalo mišljenje i iskazalo nezadovoljstvo parkiranjem automobila, ali su željeli da se sačuva zelena površina. Ovo pitanje će se razmatrati na sljedećoj sjednici općinskog vijeća, devetnaestog”, naglasio je Resić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.