Hasanović za N1: Očito se prikriva stanje među ljudima u BiH

Vijesti 21. jul 201810:19 > 10:29
N1

Jasmin Hasanović, asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kazao je jutros za N1 da u Bosni i Hercegovini postoji otuđenost građan od institucija koje bi trebalo biti - njihove. On je govorio o građanskoj solidarnosti u tragičnim situacijama kada sistem pokazuje nemoć.

Naglasio je da percepcija ljudi da se nešto može promijeniti nije dovoljno jaka za šta su djelimično krive stranke, ali i mediji.

”Mislim da je odavno percepcija nepovjerenja prema institucijama generalno, ali ono što je veoma bitno u ovim slučajevima je da se u oba slučaja pojavljuje matrica djelovanja. Zapravo, postoji ista matrica djelovanja, slična matrica koja je prepoznata i u ovom i u drugim slučajevima. Postoji jedna otuđenost građana od institucija koje bi zapravo trebale biti njihove”, rekao je gost Novog dana.

”Mislim da svijest da se nešto može promijeniti nije dovoljno jaka, mislim da su to djelimično krive one stranke, ali i mediji koji nastoje pokazati da neke stvari nisu moguće. Imali ste jutros priču o srednjoškolcima u Jajcu koji su uradili jednu fenomenalnu stvar. Postoje zaista načini da se djeluje, ali ovdje treba istaći da su ti načini privremeni, oni privremeno zaustave neku aktivnost ili akciju koja se dešava ili treba da se desi. Nedostaje vizija, uvijek su to odgovori i reakcije na neka događanja”, poručio je gost Novog dana.

Hasanović je istakao da se prikriva stanje među ljudima koje uopšte ne korespondira sa stavovima njihovih predstavnika.

”Kada odete na teren vidite da ta solidarnost postoji, ali ona se veoma često pokaže na tragičnim situacijama, bilo da je to kada zapadnemo pod sniježni pokrivač do ovih tragičnih, velikih primjera Memića, Dragičevića i ostalih. Očito da se prikriva stanje među ljudima koje uopšte ne korespondira sa stavovima njihovih predstavnika. To je veoma bitna stvar da se pokaže da što više nastojimo stvoriti razlike – legitimiramo one koji ih stvaraju. Dosad smo imali taj bunt koji nastupi kao jedna reakcija na postojeće stanje, međutim on, bar latentno, zaista stavlja u pitanje sistem, poredak”, rekao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.