Nović: Zakon po hitnom postupku i niko ni da uhom mrdne

Vijesti 27. jul 201813:33 > 13:50
N1

Prijedlog o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, poslanika Amira Fazlića (SDA), biće razmatran po skraćenom postupku na narednoj sjednici Doma naroda PS BiH. Nije prihvaćen zahtjev da se ovaj prijedlog razmatra po hitnom postupku na današnjoj sjednici Doma naroda. Predlagač nije bio prisutan na sjednici.

Jedan od učesnika rasprave – delegat Sredoje Nović (SNSD) imao je nesvakidašnji govor nakon što je saopšteno da poslanik Fazlić nije na sjednici da izmjene obrazloži.

“Pa da li zaista treba ovdje govoriti ili završiti ovu sjednicu i otići kući. Zaista je li ovo sramno za javnost ove zemlje? Pa gdje su oni koji jutros poručuju – ko ne bude glasao za ovaj zakon svrstao se sa kriminalcima. Gdje su ti koji su to tako poručili, pa gdje su predlagači ovog zakona? Zna se da to i nije bio Zakon uvaženog poslanika iz Predstavničkog doma, pa valjda smo toliko pismeni svi. I pogledajte molim vas – hića, propada zemlja, Ustav će biti užas, narod, evo ga počeli dolaziti, ubijati, krati, kriminal, korupcija. Dajte zakon po hitnom postupku… Ko ga brani? Nemam riječi. Mnogo šta bih ponekad mogao da kažem i želio, ali želim da ostanem barem sam za sebe… Gospodo u vladajućoj garnituri – dajte onda, usvojite ovaj zakon, evo ako može i bez predlagača i bez bilo koga. Čujte – zakon po hitnom postupku i niko ni da uhom mrdne. Ovo je narode Bosne i Hercegovine stvarnost današnje vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini”, poručio je Nović na sjednici.

Ranije su sa dnevnog reda skinuta dva prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH. Riječ je prijedlogu zakona čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda i o drugom prijedlogu čiji je predlagač delegat Halid Genjac. Obje tačke skinute su sa dnevnog reda na zahtjev Ustavnopravne komisije Doma naroda koja je ranije zasjedala, radi produženja amandmanske faze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.