Malim firmama se broji svaki račun, državne najveći dužnici

N1

Svaki radnik prijavljen, svaki račun otkucan. Mali privrednici potcrtavaju moraju poštovati svaku proceduru. Prilikom svake transakcije, Emir Nikšić kaže, prvo se odvoji državi.

“Mislim da je to mnogo jer ipak naša kupovna moć je i naša situacija u državi, i nivo novca je znatno nizak. Samo uvode veće dadžbine, to se osjeti, pogotovo mi mali privrednici“, poručio je Emir Nikšić, urar.

Mnogi obrtinici se nisu mogli nostiti sa visokim nametima. Veliki broj njih zbog ne izvršavanja obaveza Poreska uprava je kažnjavala. Iz Udruženja poslodavaca kažu, Zakon primjenjivati, ali jednako prema svima.

“Mi kao poslodavci ne želimo zbog malog broja onih koji krše propise da se stvara slika da je to generalno problem”, rekao je Safudin Čengić iz Udruženja poslodavaca FBiH.

I dok se malim privrednicima broji svaki račun, najveći dužnici su upravo državna preduzeća. Najveći među njima u FBiH su Željeznice Federacije koje Poreskoj upravi zajedno sa kamatama duguju preko 203 miliona KM.

Osim Željeznica, među prvih petnaest dužnika je GRAS, Rudnici Kreka, Zenica, Kakanj, Breza, Sveučilišna Bolnica Mostar, ali i Služba za zapošljavanje USK.

“Ne postoji ta firma u realnom sektoru koja može sebi dati za pravo da godinama, desetinama godina ne uplaćuje poreze i doprinose, a da i dalje posluje”, dodao je Čengić.

Da je sistem nepravedan u saopštenju priznaju i iz Poreske uprave. Kažu da sistem treba reformu koja će da vodi pravednijem poreskom opterećenju. Direktor Uprave ipak tvrdi da pomaka ima, prihodi u njehovom mandatu su poznati za milijardu i 180 miliona KM.

“U toj milijradi su i naplaćeni dugovi javnih preduzeća koja su u vlasništvu države, u toj milijradi su i porezi i doprinosi javnih preduzeća koja to sada redovno plaćau za razliku od nekog vremena kada to nisu radili”, objasnio je Šerif Isović, v.d. direktora Poreske uprave FBiH.

Prema poslednjim podacima, spisak onih koji Poreskoj upravi FBiH duguju preko 50 hiljada maraka dosegao je 3.063. Među njima su brojne škole, bolnice, komunalna preduzeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.