Guardian: "Hrvatska policija tuče i pljačka izbjeglice"

Vijesti 16. aug 201810:28 > 10:41
Anadolija

Ugledni britanski magazin Guardian objavio je reportažu o migrantima koji se nalaze u BiH, tačnije u Velikoj Kladuši i Bihaću. Novinar Shaun Walker razgovarao je sa izbjeglicama te bilježio njihova svjedočenja o brutalnosti hrvatske policije.

U svojim svjedočenjima migranti navode da policija Hrvatske provodi sistematsku kampanju nasilja i pljačke.

Ekipa Guardiana razgovarala je sa desetinama muškaraca u Velikoj Kladuši i Bihaću koji kažu da su bili izloženi nasilju u pokušaju prelaska granice. Žene sa kojima su razgovarali kažu da nisu bile direktno izloženje nasilju, ali da su tome svjedočili.

Neki od njih su ispričali svoja iskustva, a kazali su da su često izloženi napadima, krađi te policijskim provjerama, piše Guardian.

Velika većina je opljačkana ili su oštećeni njihovi telefoni, a između 60 i 70 posto njih je prijavilo policijsko nasilje“, kazala je Karolina Augustova, volonterka nevladine organizacije No Name Kitchen.

Većina izbjeglica dolazi iz Afganistana, Irana i Sirije te putuju već dvije ili tri godine.

Konačna destinacija za mnoge je Njemačka, a kako su ostale dionice prema Zapadnoj Evropi zatvorene, Hrvatska je njihova glavna “prepreka”.

Screenshot/ Guardian

Krijumčari za prelazak u Italiju naplaćuju do 5.000 KM, a oni koji to sebi ne mogu priuštiti ostaju pod otvorenim nebom, krijući se najčešće u šumskim predjelima.

Pet ili šest puta sam pokušala da pređem u Hrvatsku, svaki put kad su me uhvatili. Jednom su me i slagali, rekli su da mogu ostati 21 dan ako potpišem neke papire u policijskoj stanici, pa sam i potpisala. Zatim su uzeli moju fotografiju, odvezli me do granice i pustili me napolje. Ukrali su mojih poslednji 150 eura i telefon. Plaćala sam na hiljade eura i putovala sam dve godine. Imam dvije kćeri sa mnom i ne znam šta da radim“, kazala je 45-godišnja Leila iz Irana.

U svakoj zemlji smo imali problema sa policijom, ali nigdje kao sa hrvatskom. Nije mi bitno u kojoj ću državi završiti. Moja kćerka je bolesna, samo želim da je odvedem negdje gdje su dobri ljekari. Nemamo novca i ne možemo platiti krijumčare. Samo hodamo, hodamo i hodamo svaku noć. Posljednji put smo proveli pet dana u šumi, ali nas je policija zaustavila. Uzeli su mi 180 eura i poslali nas nazad. Ovaj put me nisu udarali, ali su me pretukli dva puta od pet pokušaja“, kaže 38-godišnji Rahim iz Afganistana.

Više i ne brojim koliko puta sam igrao ovu igru. Pretučen sam i opljačkan pred očima svoje djece. Mi smo obrazovani ljudi, ja sam iz obrazovane porodice, a hrvatska policija nas tretira kao životinje. Moja kći ima 11 godina i ovo nije mjesto za dijete. Muškarac sam i ne bih smio plakati, ali mi je srce slomljeno. Da nemam djece, ubio bih se davno, ovo je previše za mene“, dodje Azam, 39-godišnjak iz Afganistana.

Upitan da li hrvatska policija koristi silu, šef Crvenog križa USK Husein Kučić je kazao:

Ne možemo to tvrditi sa 100 posto sigurnosti u svakom slučaju, ali na osnovu onoga što sam vidio, odgovor je DA“.

Reportaža novinara Shauna Walkera je izazvala brojne reakcije širom svijeta, a tekst su prenijeli brojni mediji u zemlji i regiji. Također, tekst je objavljen i na stranici UNHCR-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.