Deset i po mjeseci zatvora za svakog ubijenog Bošnjaka

Vijesti 22. aug 201817:45 > 19:28
N1

Bacanjem crvenih ruža preživjele žrtve i porodice ubijenih su danas u organizaciji Udruženja logoraša "Prijedor92" i "Kozarac" obilježili 26. godišnjicu zločina na Korićanskim stijenama, na obroncima Jahorine. Još jednom je apelovano da se kazne svi odgovorni za ovaj zločin.

Porodice žrtava su sa litice bacili 224 ruže kao znak sjećanja na 224 žrtve. Među onima kojima su ubijeni članovi porodice je i Naila Bajrić iz Prijedora. Jednu ružu je bacila za sina, jednu za supruga i jednu za brata.

“Sina sam malo ukopala, dvije kosti. Ove godine opet su našli kosti. DNK je išao u Haag. Moje rane neće nikada ni proći. Otići će sa mnom. Imala sam jednog sina, više nemam, imam tri kćerke. Živim sama. Nosim se sa svojim bolom, a najteže je gledati ubice po Prijedoru kako se šetaju”, ispričala je Bajrić.

Teškim koracima do ivice ponora došao je i Muharem Elezović, također iz Prijedora. I on je izgubio najbliže članove porodice.

“Izgubio sam dva sina i brata, i stričevića i tetkića. Sve na Korićanskim stijenama. To su velike traume. 26 godina živim s tim, šta mogu. Nosim se sam s tim, a ima nas još koji se patimo. Pravda je neka zadovoljena, ali to je slabo. Neki su osuđeni, ali mnogi su već napustili zatvor. Slobodni su, a ja još ni kosti nisam našao”, istakao je Elezović. 

“Ruža ruži”, izgovarali su mnogi dok su crvene latice bacali kao pomen na stradale. Na Korićanske stijene došli su pomoliti se i oni koji su svoje najmilije izgubili na drugim mjestima. Derviša Duratović i Mirzeta Senković su jedne od njih.

“Jeste mi teško, ali radosno što mogu doći, kada ne mognem doći biće mi žao. U Omarskoj sam izgubila sina”, podsjetila se Duratović.

“Nažalost izgubila sam brata, oca, muža. Još ih nisam pronašla. Nisu svi ubijeni na Korićanskim stijenama, ali uglavnom ih nema”, kazala je Senković.

Strijeljanje 224 Bošnjaka koji su na Korićanske stijene dovedeni iz logora Trnopolje, sa uvjerenjem da idu na razmjenu u Travnik, preživjelo je njih 12. Bili su svjedoci u procesima pred haškim i Sudom BiH.

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša iz Banjaluke, smatra da počinioci ratnih zločina na Korićanskim stijenama nisu adekvatno kažnjeni.

“Na prvi pogled, 11 presuđenih na 200 godina je prilično dug period. Kada to matematički preračunate u 224 ubijena logoraša, dođete jednostavno formulom do broja deset i po mjeseci za svakog ubijenog prijedorskog logoraša. Dakle, toliko vrijedi jedan ljudski život – deset i po mjeseci”, naglasio je Duratović.

Darko Mrđa osuđen je u Haagu na 17 godina zatvora za zločin na Korićanskim srijenama.

Uz njega osuđeno je još deset pripadnika prijedorskog interventnog voda: Marinko Ljepoja, Radoslav Knežević, Dušan Janković, Milorad Škrbić, Zoran Babić, Željko Stojnić, Damir Ivanković, Ljubiša Četić i Gordan Đurić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.