Cvijanović: Želimo održati zajedničke vrijednosti

Vijesti 29. aug 201814:12 > 14:21
N1

Željka Cvijanović, premijerka bh. entiteta Republika Srpska, je po okončanju zajedničke sjednice Vlade ovog entiteta i Vlade Srbije u Trebinju istakla da ne postoji oblast u kojoj ne postoji saradnja između ovog entiteta i Srbije i da je cilj održati zajedničke vrijednosti.

Ukazala je na to da je usvojeno 16 zaključaka na sjednici dvije vlade. Između ostlaog, razgovarano je o saradnji u oblasti elektroenergetike, saobraćaja, turizma, pravde i pravosuđa.

Cvijanović je naglasila značaj i saradnje u namjenskoj industriji.

“U prethodnom periodu smo napravili drugačiji pristup namjenskoj industriji, što je važno jer je postojala stagancija u ovoj oblasti. Saradnja se odnosi na preduzeća Kosmos, Orao i Famos”, rekla je.

Nagovijestila je izgradnju hidroelektrana Foča i Paunciukupne snage 90 megavati vrijednosti 200 miliona eura. Prema riječima, njihova izgradnja bi trebala početi već u septembru ove godine.

Prema riječima premijer Republike Srpske, cilj je saobraćajnicama povezati ovaj entitet i Srbiju. Pozvala je vlasti BiH da omoguće funkcionisanje graničnog prelaza u blizini Bratunca, nakon što je okončana izgradnja mosta Bratoljub uz pomoć Srbije.

Osvrnula se i na saradnju u turizmu naglasivši sljedeće:

“Već smo počeli s projektom zajedničkih ekskurzija za djecu iz Republike Srpske i Srbije. Tako da ćemo nastaviti približavati djecu iz Republike Srpske i Srbije”, kazala je.

Cvijanović je zahvala na podršci Srbije lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj kroz podsticanje zapošljavanja i izgradnju infrastrukture.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.