"Kazazović je nas i našu djecu proglasio neprijateljem"

Vijesti 07. sep 201809:23 > 09:29
N1

Saudin Hrnjić, otac djeteta sa specijalnim potrebama, koji zajedno sa drugim roditeljima protestuje ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo za N1 je kazao da je ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo proglasio roditelje i djecu - državnim problemom.

“Okupili smo se zato što je ministar na svom izlaganju na Skupštini proglasio nas, našu djecu, državnim problemom i neprijateljem. Ovo je dugogodišnji problem, s djecom koja trebaju specijalnu edukaciju u segmentu programa EDUS”, poručio je.

On je rekao da je taj program intenzivan, zahtjeva puno rada, a daje fantastične rezultate.

“Preko 300 porodica se uvjerilo u to u zadnjih sedam godina”, poručio je.

“Naša djeca ni danas ne idu u školu, u decembru 2017. smo elaborirali ideju kako da trajno riješimo problem. Nakon smjene premijera Elmedina Konakovića – počele su opstrukcije”, poručio je.

On je ministra Kazazovića i njegovu saradnicu Nihadu Čolić optužio da prave razdor među roditeljima djece sa specijalnim potrebama, te da su ova djeca žrtva sistema, obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi.

“Napravili su od nas socijalne slučajeve. Raspadaju se porodice. Više ne možemo izdržati, nemamo gdje sa djecom”, kazao je.

Oni traže formiranje institucije koja će biti pod autonomijom programa EDUS, koja će poštovati sve zakone.

“Nismo paravojna formacija, kako nas gospodin želi predstaviti. Naša djeca žele postati korisni članovi društva, na ne biljke”, izjavio je.

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju su nadležnim u sarajevskom kantonu ukazivali na manjkavosti u školovanju djece. Roditelji imaju tri zahtjeva, a to su smjena Elvira Kazazovića, resornog ministra, iznalaženje finansijskih sredstava za cijelu školsku godinu i iznalaženje sredstava potrebnih za inkluzivno obrazovanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.