KS: Predstavnici prosvjetnih radnika dali rok Vladi

N1

Nastava u Kantonu Sarajevo od ponedjeljka bi mogla kasniti dva časa, upozorili su danas prosvjetni radnici u osnovnim školama. Jedini zahtjev čije ispunjenje traže da do toga ne dođe jeste povećanje plaće.

Predstavnici prosvjetnih radnika u srednjem i visokom obrazovanju, policija, te državni službenici i namještenici, kantonalnoj vladi su dali rok do 20. septembra.

Ispred vlade Kantona Sarajevo protesti prosvjetara, u Vladi pregovori drugih sindikata. Isti zahtjev za predstavnike vlasti, povećati osnovicu plate budžetskih korisnika sa 290 na 330KM.

“Trenutna plata visoko obrazovanog profesora, ili magistra ili doktora nauka u O.Š., početna startna je 1070KM. Povećanje koje mi tražimo je 14%. Lako je izračunati da je taj iznos oko 140 KM”, kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

Pristaju prosvjetni radnici da im se do januara plata poveća za 5%, a od 2019. za preostali iznos.

“Mi ovdje govorimo da je potrebno iz budžeta KS izdvojiti oko 10 miliona KM za radnike u vrtićima i osnovnim školama”, naglasio je Sivro.

Iznervirali ste prosvjetu potcrtavaju, ali i upozoravaju da ukoliko se njihov zahtjev ne ispune u ponedelja neće održati prva dva časa.

Anketa:

“Ja sam prvi put zaposlena u osnovnu školu u vrijeme Vlade Ivankovića i imala sam duplo veću platu nego danas.”

“Ja bih htjela da se naša država okrene prosjveti, svi su oni bili naši i učenici i sretni smo što smo im dali i srce, i dušu i emocije.”

Podršku prosvjetarima dali su i iz sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, ali i Policije KS, neposredno pred sastanak sa predstavnicima Vlade.

“Zahtjev sindikata policije KS kada je u pitanju osnovica je identičan kao i prosvjetnih radnika, smatramo da osnovica od 330 KM treba da bude identična za sve budžetske korisnike u KS”, naglasio je Mirza Hadžiabdić, predsjednik Sindikata policije KS

“Svi sindikati sa nivoa Kantona i obrazovanje, i policija, i državni službenici su na istom cilju”, ptcrtao je Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika.

Iako su ublažili zahtjeve, pregovori o visini osnovice budžetskih korisnika završeni su neuspješno.

“Mi smo iznijeli krajnju i konačnu ponudu 315 KM za obračun plate, za to treba oko pet miliona KM do kraja godine. Mi govorimo o 11 hiljada ljudi. Nećemo žrtvovati 11 hiljada ljudi, četiri godine su deplasirane plate. Za četiri godine imaćemo manje penzije”, istakao je Faruk Bešlić, predsjednik sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KK.

“Postigli smo taj startni dogovor da se obezbjede veće osnovice za sve uposlenike u KS, sada se trenutno dogovara oko toga kolika će to biti osnovica, ustvari oko toga koliko budžet KS može da podnese povećanje”, kazao je Elvir Kazazović, ministar obrazovanja KS.

Pred Vladom je novi rok 20. septembar da se očituju o ovom zahtjevu. Nakon toga, sindikati će se, kažu dogovoriti oko daljih koraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.