Uprkos štrajku, u Domovima zdravlja redovi građana

N1

Uprkos štrajku redovi građana u Domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo, kao i svakog dana čekaju na pregled, konsultaciju, uputnicu, recept za lijek.

Senad Kustura za doktore nije hitan slučaj, no za sebe jeste. Pokušava da prikupi sve potrebne dokumente kako bi dobio nasljednu penziju od roditelja.

“Trebam kompletnu dokumentaciju da skupim za procjenu radne sposobnosti. I ukoliko to sada ne završim propustiti ću mogućnost da steknem pravo na nasljednu penziju i ostajem bez novčanih sredstava”, istakao je Kustura, pacijent.

Na koncu, Senada Kusturu je doktorica primila. Sa nadom da će ih primiti, u Dom zdravlja na Otoci pristigli su i drugi hitni, i manje hitni pacijenti.

Anketa:

“Rekli su mi da je štrajk, imam od prije tri mjeseca uputnicu. Ne može, samo mora pisati “Hitno”, pa sam pošao kod doktorice da vidim hoće li me primiti, kako bi mi utvrdili taj dijabetes.”

“Medicinsko osoblje me primilo, i sada čekam doktoricu da mi se produži terapija za lijekove koje pijem.”

“Primili su me, čekam doktoricu Vildanu da me primi. Imam probleme sa štitnom žlijezdom, nedostaju mi tablete.”

Na obavještenje “Generalni štrajk” pacijenti se i ne osvrću. Redovi građana, kao i svakog dana čekaju na pregled, konsultaciju, uputnicu, recept za lijek.

“Jutros jesam, u Domu zdravlja Otoka, dijete mi nisu primili pošto nije hitan slučaj. Grlo ga boljelo, i temperatura, a sada će me primiti. Došla sam da uzmem mami neku terapiju i neke uputnice”, kazala je pacijentica u Domu zdravlja Otoka.

“Jesu bez ikakvih problema. Sve je uredu. Bio sam hitan slučaj, povećan šećer u zadnja dva dana”, istakao je pacijent koji je bez problema primljen kod ljekara u Domu zdravlja Otoka.

Uprkos generalnom štrajku, danas su se u Domovima zdravlja mogle vidjeti slike marljivh radnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.