Nezaposlenost i politika razlozi radikalizacije mladih

Vijesti 20. sep 201817:23 > 17:24
N1

Inkluzija mladih ljudi u lokalnu zajednicu je važnija nego se to i realno može pretpostaviti, mišljenja su stručnjaci. Negativni faktori i okruženje utiču na to da često ova populacija pribjegava nasilnom ekstremizmu. U zajedničkoj borbi protiv radikalizacije mladih - USAID i Međunarodna organizacija za migracije.

Negativne političke retorike, međunacionalne tenzije, loš životni standard, niska zaposlenost mladih u našoj zemlji, sve utiče na čestu pojavu radikalizacije ove populacije.

Konferencija „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini” finansijski podržanog od strane Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, Vlade Velike Britanije i Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini ima primarni cilj važnost uključenosti lokalne zajednice kao i ulogu osoba koje trebaju prve reagirati u prevenciji nasilnog ekstremizma.

Jedan od istaknutih zaključaka konferencije je i važnost reforme obrazovanja, ali i samog pristupa obrazovanju, posebno u segmentu kritičkog razmišljanja koje, kako se ističe, nedostaje kod mladih ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.