Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja

Vijesti 01. okt 201815:42 > 15:47
FENA/Senka Trgovčević

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu Jasmin Velagić potpisali su danas Kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na području Kantona Sarajevo, kojim po prvi put Univerzitet u Sarajevu postaje korisnik budžeta Kantona Sarajevo, što znači da će i primanja uposlenika biti povećana.

“Sada će Vlada Kantona Sarajevo, osnivač, preuzeti obavezu finansiranja nastavnog procesa, naučnoistraživačkog rada, kao i napredovanja saradnika i profesora. Time će se stvoriti bolji uslovi za obavljanje nastavno-naučne djelatnosti. Također, primanja uposlenika se povećavaju pogotovo asistentima, višim asistentima i docentima”, rekao je predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu Jasmin Velagić.

Dodaje da će plaće nastavnog osoblja na Univerzitetu biti ujednačene neovisno o tome da li neki fakultet ima više studenata.

“Od iduće godine Univerzitet prelazi na trezor, a to znači da će sigurno biti trasparentniji utrošak svake marke koja ide na Univerzitet. Određeni su koeficijenti, osnovica za isplatu plaće odnosno napravljena je fiskalna procjena koja će moći biti finansijska održiva”, rekao je kantonalni premijer Adem Zolj.

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović potvrdio je da će promjenom statusa uposlenici Univerziteta u Sarajevu imati veću sigurnost i samim tim, kaže, moći će pružiti više za Sarajevski kanton i društvo u cjelini.

Također, potpisivanju Ugovora prisustvovao je i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, koji je istakao da će po prvi put u posljednjih 15 godina uposlenici imati bolje plaće.

“Kolektivni ugovor predstavlja najozbiljniju podršku statusu i životnom standardu uposlenika Univerziteta u Sarajevu. Sada kompletne pripreme za potpunu integraciju možemo voditi relaksiranije jer ćemo biti stabilno finansirani, te nam ostaje prostora da zarađujemo još novca i od njega obezbijedimo bolju infrastrukturu i da budemo međunarodno konkurentniji za istraživačke projekte”, poručio je Škrijelj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.