Poruka za Kitarović iz BiH: Počisti svoje dvorište

Vijesti 04. nov 201817:37 > 19:10
N1

Miješa li se službeni Zagreb u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine? Pitanje je na koje se daju različiti odgovori u našoj zemlji. Izjave hrvatske predsjednice, poput one jučeranje o potrebi izmjene Izbornog zakona, nailaze na osude u službenom Sarajevu, ali i na odobravanje kod hrvatskih političara i analitičara u našoj zemlji.

Bosna i Hercegovina, nakon kraćeg vremena, vratila se u fokus izjava hrvatske predsjednice Koline Grabar-Kitarović. Ponovno je iznijela stav kako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio Izborni zakon, te da će, zajedno sa drugim zemljama koje inzistiraju na izmjeni ovog zakona, raditi na tome da se u BiH, kako ističe, uspostavi legitimna vlast.

“Stoga ćemo zajedno s drugim državama koje inzistiraju na promjeni zakona, od članica EU-a do SAD-a, inzistirati na uspostavi funkcionalnih i legitimnih vlasti, na dobrobit sviju u BiH”, poručuje Grabar-Kitarović.

Ova izjava u Sarajevu je protumačena kao nedopustivo miješanje u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. Ovoga puta izostala je reakcija aktualnog državnog vrha, ali je poruku, posredstvom srbijanskog Telegrafa, za istočne i zapadne susjede imao noovizabrani član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

“Ja ne prijetim. Nisam ja baš toliko moćan da nekome prijetim, samo tražim poštovanje ove zemlje. I od Zagreba i od Beograda. Tražim da se poštuje gdje je fizička granica ove zemlja i granica lijepog, normalnog ponašanja. Da ne govorim o uobičajnom diplomatskom ponašanju, poštovanju suverentita i integriteta BiH. Samo vas molim da se ponašamo normalno i ljudski, kada je riječ o BiH”, ističe Komšić.

Bolje bi bilo da Grabar-Kitarović počisti svoje dvorište, a ne da komentira kako Bosna i Hercegovina, kao suverena država, treba mijenjati vlastiti Izborni zakon, poruka je analitičara Slavena Kovačevića.

“Što oni budu više govorili o Izbornom zakonu BiH, ja vas uvjeravam da ćemo mi intelektualci, ali i politika, početi govoriti o Izbornom zakonu Hrvatske. Pa ćemo da vidimo kako tamo ima elemenata temeljne diskriminacije, i elemenata koji nisu u skladu sa evropskom pravnom stečevinom. Nedopustvio je da se jedna zemlja miješa u izborni sistem druge zemlje”, smatra Kovačević.

Osuđujući komentari na izjave predsjednice susjedne zemlje ne predstavljaju službeni stav Bosne i Hercegovine, smatra mostarski novinar Zoran Krešić. Grabar-Kitarović, kaže Krešić, upozorava na probleme kojih su svjesni i Evropska unija i SAD.

“To nije stav niti službenih institucija, to je stav političara, stav jedne bošnjačke strane, kojoj nije cilj da se riješi aktualno pitanje, a to je izmjena Izbornog zakona. Na izmjene Izbornog zakona poziva Europska unija, poziva američka veleposlanica, poziva njemački veleposnaik, austrijski… Zapravo, poziva cijeli normalni svijet, a u BiH se ne želi priznati da postoji dijagnoza, da postoji bolest”, ocjenjuje Krešić.

I sama predsjednica Hrvatske odlučno odbacuje da njene izjave predstavljaju miješanje u unutrašnja pitanja.

“Apsolutno odbijam bilo kakve optužbe o miješanju unutarnje stvari zbog traženja izmjene Izbornog zakona, jer upravo je sam Ustavni sud BiH donio odluku da je Izborni zakon neustavan. Prema tome, sve što tražimo jest da se taj zakon uskladi s Ustavom”, kaže Grabar-Kitarović.

Kolinda Grabar-Kitarović često je bila povod za oštre reakcije službenog Sarajeva. Svojevremeno je izjavljivala da “Bosna i Hercegovina nije politički emancipirana”, da “hiljade se boraca vraćaju iz ISIS-a u BiH”, ili kako dijeli zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope, niz procesa koji se otvaraju u predstojeće vrijeme, počevši od izbora u BiH i činjenice da nije izmijenjen Izborni zakon. I hrvatski premijer, Andrej Plenković, često spominje našu zemlju u javnim istupima, ali i u susretima sa dužnoscima trećih zemalja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.