Tokić oslobođen optužbe za izazivanje nacionalne mržnje

Vijesti 05. nov 201815:42 > 15:51
Fena

Predsjednik Bošnjačkog pokreta, Sejfudin Tokić, oslobođen je danas optužbe da je izvršio krivično djelo izazivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Presuda je izrečena u banjalučkom osnovnom sudu nakon više od tri godine od podizanja optužnice.

Sudija Radmila Medaković je ukazala da krivično djelo koje se Tokiću stavlja na teret ne postoji više u Krivičnom zakonu.

U optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Tokiću se stavlja na teret da je 22. maja 2015. godine, oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici, u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, „podigao zastavu Republike Bosne i Hercegovine“, a ne “ratnu zastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine”, kako je to isticano tokom sudskog postupka.

Tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva Dijana Kukobat je u završnoj riječi isticala da je sporna zastava predmet koji kod srpskog naroda stvara “asocijaciju na rat, stradanja i mržnju“, te da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o “četničkoj ideologiji” i da je “Republika Srpska genocidna tvorevina”, a na šta su građani negodovali i bili vidno uznemireni.

Osim Tokića, optužnica je teretila i Adnana Bajrića za pomaganje u pomenutom krivičnom djelu, koje su, kako je navedeno u optužnici, počinili na dan kada je “Bosna i Hercegovina postala članica Ujedinjenih nacija bez entiteta”.

Tokom nedavnih završnih riječi odbrana je ukazala da je tužilac zloupotrijebio ovlaštenja, da optužnica sadrži više netačnih navoda, kao i da su dokazi pribavljeni kršenjem principa zakonitosti.

Na zadnjem ročištu Tužilaštvo je uradilo preciziranje optužnice, te je umjesto riječi „zastava Armije Bosne i Hercegovine“, navedeno „zastava Republike Bosne i Hercegovine“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.